Осветиха бойните знамена в Благоевград (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Благоевградската общественост почете 172-годишнина от рождението на Христо Ботев

Жителите на община Благоевград отбелязаха с водосвет един от най-големите християнски празници Богоявление (Йордановден).

Празникът започна в храм „Въведение Богородично“. Кметът инж. Румен Томов присъства на ритуала и се помоли заедно със съгражданите си за здрава и плодородна 2020 година. В 10:00 се извърши ритуално хвърляне на кръста във водите на река Благоевградска Бистрица.

Шампионът по таекуон-до Николай Томанов успея да се пребори със смелите мъже скочили в ледените води на река Благоевградска Бистрица и извади кръста. Според поверието 27-годишния спортист ще бъде здрав през цялата година. Навръх Богоявление времето бе студено и сухо, което се приема като знак за плодородна и добра година.

В 10:30 часа се извърши водосвет на бойните знамена от свещеници от катедралния храм „Въведение Богородично". На тържествения ритуал, отслужен на площад "Македония", присъстваха кметът на община Благоевград инж. Румен Томов, командирът на Бригадно командване, полк. Красимир Кръстев, военнослужещи от Военно формирование 26 400 в областния център и жителите на Благоевград.

След завършване на Богоявленската литургия и военния ритуал за водосвет и благославяне на частите и бойните знамена инж. Румен Томов, председателят на Общински съвет-Благоевград Андон Тодоров, и благоевградската общественост почетоха 172-годишнина от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев.

Те преклониха глава пред неговия бюст-паметник, който се намира на площад „Народни будители". В знак на признателност към делото на големия патриот учениците от XI ОУ „Христо Ботев“ - петокласникът Николай Христов, шестокласниците София Богданска и Дейвид Захаринов, изнесоха рецитал, под ръководството на тяхната учителка Даниела Кочаркова.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK