„Помак“ се изгаври с "Време разделно", изпрати доклад с фалшива история в Брюксел

Ефрем Моллов, снимка: smolyannews.com

Свидетели сме на поредната гавра с големия български писател акад. Антон Дончев и неговия роман „Време разделно“, заявяват с възмущение в официално писмо от управителния съвет на Съюза на българските писатели. От него става ясно, че в доклад за положението на т.нар. помаци, изпратен до всички европейски институции и подписан от председателя на Европейския институт „Помак“ Ефрем Моллов, тази книга е обявена за пропаганден роман, пише в днешния си брой в. "Преса".

Освен това романът илюстрирал „предполагаемата насилствена ислямизация на българите в Родопите“ във връзка с подготовката на смяната на имената на помаците през 1964 г. В доклада на „Помак“ акад. Дончев е обявен за „бездарен“, романът му -  за поръчков, манипулативен и лишен от всякакви художествени качества. 

„Направеният опит от „Помак“ да оценяват естетически книга, всепризната от българската и световната критика, съвсем не е по силите на авторите на нечистоплътното донесение до Европейската комисия“, убеден е Христо Ганов, който е изпълняващ длъжността председател на СБП.

Писателският съюз е категоричен, че всички обвинения срещу героичния епос „Време разделно“ са насочени не само срещу патриотизма и романтизма в творбата на най-големия жив днес български белетрист, но и срещу хуманистичния патос на неговата жестока и красива сага. Между другото „Време разделно“ е най-превежданото българско белетристично произведение - излизало е на 36 езика, а у нас има 32 издания с над 1 050 000 тираж. В САЩ романът е библиографска рядкост и се продава за повече от 150 долара.

Преди няколко дни в писмо до европейските институции в Брюксел от научния съвет на Института за исторически изследвания при БАН реагираха остро на доклада на „Помак“, в което става дума за „положението на помаците в България, дискриминацията и нарушаването на човешките им права“.

Историците заявяват, че от това сдружение работят за „възстановяване на Османската империя и срещу ЕС“. Освен това организацията разпространява и антинаучни фалшификации за миналото на България и българите.

 

КОМЕНТАРИ

БЪЛГАРИН08:21 - 11.03.2014
До всички почитатели на ефрем моллов (нарочно с малки букви) - България си има своя история от древни времена! Такива като вас, продажни мижитурки са помогнали за унищожаване на много български животи! Благодарение на такива като вас, предатели, враговете на България са успявали да убиват български водачи! Явно съществува и етнос „предатели”, където предателството се наследява през поколенията! Разберете - в БЪЛГАРИЯ СЕ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК; СПАЗВАТ СЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ; ВСЕКИ ЖИТЕЛ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИН!!! На който не му изнася - да си ходи в Турция!
До pirin11:19 - 02.03.2014
Още един от неграмотниците на Ефрем Моллов се появи във Форума.Господинчо,първо се научи да пишеш грамотно,защото от написаното е видно,че сигурно нямаш и начално образование.От Алжир и Тунис турците получават исляма,те са ислямски страни преди турците,какви помаци търсиш там.А в Аджария/"Казгистан"/-Грузия и там има помаци,защото турците са били и там. А за твое сведение,когато България пада под турско робство не е 1,5 мил.,а е 2 милиона.По същото време Англия е 1 мил. ,а сега е близо 100 милиона.Тази статистика говори за невиждан геноцид над българското население,което периодично е изтребвано и разселвано,но защо ли ти ги обяснявам всичките тия неща.Излагайте се с невежеството си пред света.Жалкото е,че петните името на образованите мюсюлмани в България.
pirin10:28 - 21.02.2014
До До Ефрем Моллов Господине на маика ти куре как така бъб бсяка държава която е била под турско робство има помаци Ами 53 държави са били под турско робство да не би и в Тунис Алжир Казкистан и другите държави да има помаци Българиякогато пада под турско робство е 1.5 мил население .След осбобождението е около 7 мил население . На вас и пилешки ум е много в главата . Добре . че е пробена от Османците за да се запазят българите . иначе щеше да бъдат асимилирани от унгарците и византииците
karlito16:58 - 17.02.2014
zashto samo v nashata manipolirana istoria se smiata 4ekato si hristianin samo togava si balgarin vzemete za primer volgkite balgari prieli sa isliama 9 vek te po malko lisa balgari te sa bratov4edi na dunavskite balgari no zashtoto sa miusulmani spored nashite istorici i nacionalisti te ne sa balgari takali migaturki

FACEBOOK