Положително реагиралото за бруцелоза животно в село Вуково е изчезнало. Други три са евтаназирани

Снимка: Infomreja.bg

Взети са проби от наличните в обекта в село Вуково, Бобошевско овце, от където бе получен положителен резултат за бруцелоза на едно животно.

Това заяви д-р Велка Войнова - директор на Областна дирекция по безопасност на храните по време на заседание  Епизоотичната комисия в Кюстендил.

По думите й е установено на място, че има и свине, които са затворени в боксове. Взета е кръв от 25 овце, които са в животновъдния обект, както и от останалите животновъдни обекти - 7 на брой, които са на други собственици с 21 кози.

"Освен взетите проби, обектите са поставени под възбрана. Дадени са указания на стопаните, млякото което се добива от козите да бъде консумирано само след много добра термична обработка", обясни д-р Войнова. 

Тя уточни, че при вземането на пробите нейни колеги са установили липсата на три животни. За съжаление едното от тях е положително реагиралото. По думите на собственика то е било изхвърлено в трупната яма на Бобошево.

"Наред с това колегите са установили и премаркиране на животни. Установено е, че животни, които са шилета на няколко месеца в системата се водят овце, което е ясен сигнал, че има грубо нарушаване на ветеринарно медицинското законодателство, тъй като премаркирането на животните е абсолютно забранено. Тук ще има административно наказателни действия, които ще бъдат насочени и към собственика на животновъдния обект и към регистрирания ветеринарен лекар ", каза д-р Войнова.

По думите й от взетите проби на 18. септември от 25 овце има още три положително реагирали. Те са евтаназирани и предадени за обезвреждане.

"Възбраните към настоящия момент остават, както и указанията към собствениците на козевъдни обекти", уточни д-р Войнова.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK