Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ призовават да се прекрати езика на омразата към българите и България

Снимки: КИЦ - Босилеград

И тази година, Общинската организация на Съюза на бойците от Народноосвободителна война (ОО СУБНОР) не можаха да се въздържат от антибългарските провокации в Босилеград.

6-членна делегация положи цветя на партизанската чешма в центъра на Босилеград до паметника на Левски и отбеляза „8 септември - Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация”.

Изхождайки от фалшификациите на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм” години наред отправят обидни антибългарски провокации.

Тия провокации никак не кореспондират с политическите послания от срещата на двамата президенти Румен Радев и Александър Вучич на 22.-23. юни в Белград и Цариброд, със стремежа на Сърбия за пълноправно членство в ЕС и искрени добросъседски отношения с България.

С подобни антибългарски мероприятия представителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм в Босилеград продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат антибългарски настроения срещу българите в Сърбия, при това без никакво историческо покритие. Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение, че по същото време под фашисткото управление на генерал Милан Недич, Белград е обявен за единствената европейска столица освободена от евреи („judenfrei”) е безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

Още по-безсрамно е това, че тази провокация се прави от хора, които и лично са се облагодетелствали от същата тази „фашистка и окупаторска” България – децата им завършиха образованието си по Постановление № 103, а самите те се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство като карат коли с български регистрационни номера.

Крайно неморално е точно хората, които се ползват с хуманитарна и медицинска помощ от България, да се гаврят с името на България като „фашистка” страна която била „окупирала” Босилеград, и да величаят „демократична Сърбия” като „освободителка” от България!?

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за национално помирение, добросъседски отношения и за европейски ценности.

Не е чудно, че в такава ретгроградна политическа среда няма и не може да има никакъв реален напредък в спазването на правата на българите в областта на образованието, свободата на словото, свободата на предприемачеството и пр. 

Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ остро осъждат неморалното и лицемерно поведение на кметството в Босилеград което продължава да финансира антибългарската дейност на ОО на СУБНОР.

Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“, като организации, които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини, призовават Правителството на Р България да реагира пред сръбското Правителство в Босилеград да се прекрати езика на омразата към българите и България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK