Политически шок в Германия

Снимка: epicenter.bg

„Трудно някой би си представил, че преговорите за ново германско правителство ще се провалят. Сега всичко е възможно, от формиране на правителство на малцинството до нови избори. Но едно е сигурно – това е удар за канцлера Ангела Меркел, тъй като я поставя в ситуация, в която тя е неспособна да формира коалиция. В икономически стабилната и успешна Германия, която е сърцето на Европейския съюз, не е ясно как ще се развие ситуацията.

Малко преди полунощ в неделя (местно време, бел. прев.), председателят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер обяви, че предварителните преговори за „ямайска“ коалиция, са се провалили. „По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо“, заяви той.
Острите му думи идват след седмици на тежки консултации между трите партии, които честно казано приличат на брак по сметка.

„Алтернатива за Германия“ в Бундестага

За първи път, крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ получи достатъчно гласове и успя да влезе в германския парламент, което хвърли в хаос обикновените възможности за коалиране между политическите формации.
Няма лесни решения в Бундестаг, в който са представени седем партии. Веднъж след като Социалдемократическа партия на Германия отказа да участва отново в управлението, Меркел трябваше да започне преговори, които за първи път от 12 години като канцлер, неможеше да води от позицията на силата.

Партията ѝ бе отслабена след изборите от края на септември и Меркел можеше само да играе ролята на медиатор. И тя се провали. „Алтернатива за Германия“ попречи на канцлера да развие нов начин за създаване на управленска коалиция. Коалиция, която би преминала отвъд старите изпитани и изтъркани правила, като вкара в политическия климат нови идеи.

Бежанската политика е в основата на преговорите

Бежанската криза постоянно бе в центъра на преговорите за формиране на ново правителство. Всъщност, либералната политика на Меркел по въпроса позволи на „Алтернатива за Германия“ да събере сили и впоследствие доведе до провала на преговорите. Но това не означава, че е лошо да помагаш на хора в нужда, въпреки че трябва да се признае, че Меркел можеше да не позволява на политиката ѝ по въпроса да се превърне в заплаха за самата нея.

Провалените преговори показват, че Германия също се намира на свой собствен кръстопът. Икономическият успех не облекчава страха на хората относно бъдеще, в което бежанците ще символизират несигурностите на един глобализиран свят.
Германия няма да е единствената страна, която ще се събуди в шок в понеделник. Цяла Европа ще се присъедини към нея, защото сега доста седмици, може би дори месеци, на несигурност лежат пред всички нас.“

Автор: Инес Поул, главен редактор на „Дойче Веле“

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK