Орлов мост остава блокиран, Царя също

Източник: БГНЕС

Движението в центъра на София и покрай Министерски съвет е по булевард "Дондуков"

Ключови булеварди в София остават блокирани и тази сутрин, след като вчера протестът опъна палатки на Орлов мост и по булевард "Цар Освободител".

Движението в центъра на София и покрай Министерски съвет е по булевард "Дондуков".

Столичната полиция предупреди за сериозни затруднения при придвижването на автомобилите по "Цар Освободител" и Орлов мост. За това призна директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев на брифинг пред журналисти.

Част от протестиращите се опитвали да налагат правила и да казват на полицията какво трябва да прави.

Ние няма да възприемем налагането на правила от страна на протестиращите, подчерта Хаджиев.

Около 10 палатки са на Орлов мост и воденето на разговор с тях е изключително непродуктивно. На президентството има около 8 палатки.

Цяла нощ полицията е водила разговор с протестиращите, като към малките часове постигнали резултати и 4-5 възлови кръстовища били освободени.

Хаджиев призова хората да бъдат толерантни, създадена е необходимата организация, за да могат столичани да се придвижват и да достигнат до работните си места.

Водихме дълго време разговори и на 2-3 пъти опитах да разговарям с протестиращите, но не постигнахме резултат, призна шефът на СДВР.

Той се притеснява, че въпреки техните усилия и призиви има голяма вероятност да се стигне до физически сблъсъци. Полицията полага усилия да не се стигне дотам, като се надява всички да бъдат толерантни помежду си.

Ние никога не изхождаме от позицията на силата, а се опитваме да ги убедим, че и другите граждани имат права. Вътрешното ми убеждение е, че трябва да положим усилия да запазим мира и всеки, който иска да протестира, да го прави по законов начин, категоричен бе Георги Хаджиев.

Няма задържани от снощните протести. Идеята на полицията не е да задържа хора, а да води диалог с протестиращите.

Полицията е изключително добронамерена и миролюбива, но протестиращите не трябва да прекрачват границите.

Хаджиев разчита на самоконтрола на полицаите и е сигурен, че те ще запазят самообладание. Подложени сме на изключителен стрес и обиди, изтъкна Хаджиев, който е сигурен в професионализма на служителите. Той разчита и на здравия разум на хората.

Нека протестират, но демократично и регламентирано, призова Хаджиев.

Част от протестиращите се опитват да налагат правила на полицейските органи, което е абсолютно недопустимо. Например - да налагат и посочват кой да бъде тестван за алкохол и наркотици, обясни той. 

Вчера бе 21-вият ден на протестите, а организаторите го бяха обявили като ден за Национален протест. През деня на различни места в столицата различни кръстовища бяха блокирани за кратко време, а протестът вечерта беше един от най-масово посещаваните. Отделна акция имаше и на "Да, България", които пак се събраха пред Съдебната палата, а после се сляха с протеста, събран в триъгълника на властта.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев дойде тази сутрин при протестиращите на Орлов мост и направи опит да ги убеди да освободят кръстовището, за да не пречат на гражданите да отидат на работа. На този етап той няма успех.

Исканията на протестиращите остават същите - оставка на премиера Борисов, целия му трети кабинет и оставка на главния прокурор Иван Гешев. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK