Полицията отведе шефа на комисията по хазарта. Акции има и в офиси на Васил Божков

Снимка: БТА

От сградата беше изведен и ръководителят на контрола в ДКХ - Тони Николов

Полицаи отведоха председателя на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев, съобщи БНР. Заедно с него от сградата беше изведен и ръководителят на контрола в ДКХ - Тони Николов.

Специализираната прокуратура и МВР провеждат втора акция в сградата на институцията, след като иззеха документи оттам още миналата седмица.

Междувременно разследващите влязоха тази сутрин и в офиси на бизнесмена Васил Божков и притежаваните от него "Нове холдинг" и "Национална лотария" в София.

Разследващите претърсват помещения на адреси на ул. "Фритьоф Нансен", бул. "Васил Левски" и ул. "Московска". Засега от държавното обвинение и вътрешното министерство нe съобщават никаква официална информация за действията си. 

Миналата седмица беше огласен доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), според който около 210 милиона лева не са постъпили в хазната, защото Държавната комисия по хазарта е таксувала по различен начин "Българския спортен тотализатор" и частните оператори.

Заключенията на финансовата инспекция бяха използвани от управляващите за повод да предложат ​законодателство, предвиждащо държавата да монополизира бизнеса с лотарийните игри на Божков. 

Ревизията на АДФИ беше наредена на 16 декември 2019 г. от финансовия министър Владислав Горанов. В заповедта му беше посочено, че се иска проверка на приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила с една година назад обхвата до 2014 г.

От поредица медийни публикации стана ясно, че първоначалният сигнал е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компанията за онлайн залагания "Ефбет". Семейството е в бизнес партньорство с Васил Божков.

Той от своя страна заяви в интервю за Свободна Европа, че смята, че "всичко е платено по закон". Впоследствие обаче допусна, че "даже и да сме плащали нещо грешно, могат да ни изискат суми месец назад". От думите на бизнесмена излиза, че дори лотарията да не е плащала коректния размер на държавната такса за хазарт в последните пет години, държавата може да ѝ начисли със задна дата задължения само за месец назад.

Преди месец обаче спецпрокуратурата обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на бизнесмена Васил Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови.

В рамките на това разследване прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите "Еврофутбол", "Ефбет", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед". /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK