Конната полиция – тайното оръжие на МВР

Снимка: novini.bg

Открай време за конете е известно, че притежават свой характер и определено дивят малки и големи с изяществото на движенията си. Грациозното животно обаче е много повече от галопиращ на воля жребец. Освен красива и здрава фигура конят притежава куп други качества.

Едно от тях е, че животното е неизменна част от редиците на родната полиция. Обучението на един кон отнема до едва-две години, коментира пред екипа на Novini.bg старши инспектор началник група „Конна полиция“ Краснодар Кънчев.

По думите му всичко зависи от характера на коня. А тенденцията е в полицията да се отглеждат породи коне, които са кръстосани с тежковози. „Денят започва в 8.30, служителите работят на 12-часови смени“, разказа специалистът. Конете се използват най-ефективно при масови безредици, при охрана на футболни срещи, разпръскване на множество граждани, които са се събрали да нарушават обществения ред и да предизвикват гражданско неподчинение. При ситации на разпръскване 1 кон се равнява на 25 униформени.

Конният полицай се използва при обхождането на пресечени местности, също е много ефективен при издирването на хора. Причината е, че се намира на доста голяма височина и покрива голям периметър от местността. "Конна полиция" по традиция отбелязва тържествено Тодоровден, а за тазгодишния празник групата готви атрактивни демонстрации.

Фигурална групова езда ще бъде последвана от прескаваче на препятствия. „На много хора им е интересно да бъдат съпричастни към нашето събитие“, допълни старши инспектор Кънчев. Повечето млади хора обаче не харесват тази професия. А няма ли обич към животните, човек не може да бъде ефективен в сферата. „Много малко от тях се вълнуват от конете и като видят кон им трепка сърцето“, смята още експертът.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK