Полицейски акции в цялата страна, в Шумен и София има задържани

Снимка: Infomreja.bg

В Благоевградско - строг контрол по пътя

На територията на област Благоевград е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасност на движението.

От 31 януари до 2 февруари съвместни екипи на Пътна полиция, Охранителна полиция и Жандармерия ще бъдат разположени по първокласната, второкласната и общинските пътни мрежи. Основно проверките ще бъдат насочени към употреба на алкохол, наркотици и/или техните аналози. Ще се акцентира и върху спазването на скоростните режими и други груби нарушения, които могат да бъдат предпоставка за ПТП. Контролът ще се осъществява, както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Специализираната полицейска операция ще се проведе при нулев толеранс към нарушителите.

Специализирана полицейска операция по противодействие и превенция на акцизни стоки, битова престъпност и пътен травматизъм под наблюдението на Окръжна прокуратура – Шумен, се проведе на територията на областната дирекция.

Акцията е в изпълнение на заповедта на главния прокурор Иван Гешев за повишаване ефективността за противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност и ускоряване на разследването по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем.  Целта на операцията, която се проведе от 18 часа на 29 януари до 06:00 на 1 февруари, е противодействие на битовата престъпност. 

По време на операцията са проверени 1037 моторни превозни средства и 1339 лица. Данните за операцията бяха изнесени на  съвместен брифинг с директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният ръководител на ОП-Шумен, и окръжен прокурор Маргарита Георгиева. Проверени и профилактирани са 117 криминално проявени, и  петима, които са с наложена мярка “Домашен арест“.

Задържани в полицейските управления на областната дирекция във връзка с извършени престъпления са деветима.  Образувани са осем бързи производства, от които три за кражби, три за шофиране след употреба на алкохол с концентрация на алкохол над 1,2 промила и три за държане на акцизни стоки без бандерол.

В хода на операцията са образувани и осем досъдебни производства – за извършено полово престъпление, за прокарване на неистински парични знаци в обръщение, за притежание на наркотични вещества в Шумен и Нови пазар, за притежание на акцизни стоки без бандерол, за повреждане на надгробни паметници в село Изгрев, за управление на моторно превозно средство без регистрационни табели.

Намерени и иззети са 16 кг. тютюн без акцизен бандерол. При проверките са иззети 15 грама чай за пушене и 5 грама амфетамини. Установени са трима водачи, които са управлявали след употреба на алкохол – с 1.75 промила, с 1,56 и с 1,28 промила в издишания въздух.

Съставени са  110 акта за установени административни нарушения, наложени са 356 глоби с фиш.  Установени са 258 нарушения на скоростните режими.

За броени дни служители на Седмо РУ разкриха и задържаха мъж, извършил няколко кражби от стаи в студентски общежития.

Действия по разследването стартирали след получени сигнали за извършени кражби на предмети и вещи от различни адреси в ж.к. „Студентски град“.

В резултат на предприетите оперативно издирвателни действия бил установен и задържан извършителят на деянията - 23-годишен, криминално проявен и осъждан мъж, от Шумен, пребиваващ на територията на столицата без адресна регистрация. Част от откраднатите чужди вещи са намерени иззети.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечени като обвиняем за престъпление по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работа по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава под надзора на прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK