Вятърът е виновен за сълзите на полицаите след лютивия спрей

Снимка: бТВ

Във връзка с нерегламентирания протест в съботния ден бе създадена организация от СДВР, както и изготвен план - разстановка, поясни началникът на отдел „Охранителна полиция“в СДВР комисар Борислав Муеров.

Той уточни, че протестът не е бил съгласуван със Столична община. Протестиращите, около 250, не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо. С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила – практика по целия свят, е  предприето използването на лютив спрей.

Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г. След като протестиращите масово са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян служебен автомобил. Последвало е предупреждение с полицейска сирена. След като и това не е респектирало протестиращите, с оглед на струпването и блъскането на хора и риск от по-тежки инциденти е използван лютивият спрей.

Заради рязка промяна на течението са засегнати и протестиращи, и полицаи. Пораженията не са тежки. На този етап са изгледани записи и е назначена проверка по случая, обясни комисар Муеров.

Той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации – нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника.

Регламентирано е, че трябва да бъдат взети предвид атмосферните условия, но в случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме съприкосновение с протестиращите, допълни още Муеров.

Прекият ръководител на операцията комисар Радослав Стойнев, ОСПСОВОР, посочи, че помощно средство е използвано, за да предотврати критична ситуация.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK