Полицай убил руския посланик в Анкара, крещял "Отмъщение за Алепо! Слава на Аллах!"

Снимки: PA

Руският посланик в Турция Андрей Карлов почина, след като бе тежко ранен при стрелба с пистолет, предаде Ройтерс. По-късно АФП съобщи, че убиецът е идентифициран като турски полицай. Информацията е от кмета на Анкара. По-късно нападателят бе ликвидиран от командоси.

Още трима души са ранени при нападението, твърди телевизия НТВ. Мъжът стрелял по Карлов, докато той произнасял реч в Галерията за съвременно изкуство в Анкара. Дипломатът откривал фотоизложбата "Русия през очите на турците".

Нападателят първо стрелял във въздуха, след което извикал на висок глас всички да се махат. Посетителите се разбягали. И тогава мъжът стрелял по руския посланик в гръб. Андрей Карлов паднал. Нападателят стрелял още няколко пъти.

"Отмъщение за Алепо! Слава на Аллах!", крещял той според телевизия "Скай нюз".

Русия подкрепя режима на Башар Асад и започна преди повече от година удари срещу обекти на "даеш" ("Ислямска държава") в Сирия. От Москва обаче твърдят, че не участват в офанзивата срещу главната бунтовническа крепост Алепо. 

От руското посолство смятат, че стрелецът е радикален ислямист. Посланик Карлов починал в залата, където бил покосен. Той бил прегледан на място, но лекарите не успели да направят нищо, за да го спасят. 

По-късно турските власти идентифицираха убиеца на руския посланик. Това е 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, полицай от силите за борба с масовите безредици, съобщи на пресконференция в Анкара турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от световните агенции. 

Сойлу уточни, че нападателят работел в полицията от две години и половина. Други трима души бяха леко ранени при нападението, добави министърът.
Сойлу окачестви убийството като "гнусно нападение срещу приятел" и терористичен акт, както и като "огромна провокация", целяща срив на отношенията между Анкара и Москва.

Нападението става само ден преди турският външен министър Мевлют Чавушоглу да отпътува за Москва за преговори за Сирия с руския му колега Сергей Лавров. /Сlubz.bg/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK