Полицай от делото "Чората" завъртя ресторантьорски бизнес

снимки: infomreja.bg

Един от полицаите, участвали в злополучната акция "Респект", при която загина Ангел Димитров-Чората, завъртя ресторантьорски бизнес. От три години Янко Граховски посреща клиенти в заведение "Щъркела", което се намира на пътя за Рилския манастир. Спокоен и с неизменната усмивка на лицето, никой от преминаващите оттук туристи не подозира, че домакинът на кокетното заведение е преживял най-голямата драма на живота си. "За мен случаят "Чората" вече е затворена страница", опитва се да отклони разговора бившият полицай. "Искам да си говорим за други неща - за дребните радости на живота, които вече усещам истински и на които се наслаждавам", усмихва се той. Към него се приближава съпругата му Гергана, която е неотлъчно до него не само по време на тежкия съдебен процес, но и дясната му ръка в ресторантьорския бизнес.

На 9 юни тази година Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров-Чората и така се сложи точка на един от най-драматичните съдебни процеси. "Вече спим спокойно, можем да мечтаем и да правим планове", с облекчение въздъхва полицейската съпруга. Година и половина след злополучната акция "Респект" семейство Граховски се затваря в себе си и спира да контактува с близки и приятели. "Осъзнах, че това не може да продължава така. Аз бях тази, която реши да се захванем с нещо различно и предложих да наемем това заведение. Първоначално Янко се дърпаше, но сега вече е доволен и откри, че няма нищо страшно", усмихва се Гергана.

След случая "Чората" приятелите на полицейското семейство автоматично се раздредили, но останали истинските. Бившите колеги на Янко от полицята в Благоевград и за миг не оттеглили подкрепата си. "На всяко едно от съдебните заседания в залата имаше колеги от полицейската дирекция в областния център. Случвало се е колегите да си пускат отпуск, за да могат да са до нас в залата. Много съм им благодарен", спомня си Граховски.

Съдебният процес сближил и петимата подсъдими униформени служители. "Преди делото аз не се познавах с Иво Иванов и Борис Механджийски. Просто никога не съм имал допирни точки с тях, но делото ни направи много близки. Нали я знаете приказката, че като изядеш с някой сто торби със сол, той ти става истински приятел", казва Граховски.

Обикалянето по съдебни зали сплотило и семейството му. "Докато работех като полицай, със съпругата ми не бяхме толкова близки. Не си спомням преди това да сме пили кафе всяка сутрин. А сега това за нас е ритуал", откровен е настоящият ресторантьор. Трудно преживял момента, когато получил от бившите си началници заповед за уволнение. Признава, че за него това било равно на убийство. Останал без работа, бившият полицай нито за миг не си и помислил да "мине от другата страна на бариерата", където винаги може да се изкарат лесни пари. Започнал като охрана на завод "Кремиковци" при индийския магнат Прамод Митал. Три години работил при бившия собственик на ЦСКА, след това се прибрал в родното Кочериново.

"Досега и за миг не съм почувствал разочарование от системата на МВР. Дори и да се върна отново в редиците на вътрешното министерство, ще работя със същия хъс, както едно време", признава Граховски. След оправдателната присъда двете му деца също вече са спокойни. "През всичките тези години се опитвахме да държим Марио и Габи настрана от случая, за да не ги натоварваме. Разбира се, намериха се и недобронамерени хора. Когато Марио беше в пети клас, учителят по физкултура му беше сервирал нещата по безобразен начин. Пред целия клас му беше заявил: "Баща ти е убиец. Той е за затвора". Детето се беше разплакало и след това трудно преживя случката", спомня си кошмара Гергана Граховска.

Сега семейството на бившия полицай от отряда за борба с масовите безредици в Благоевград е щастлив ресторантьор. "Вярна се оказа приказката, че не от всеки човек става полицай, но от бивш полицай става всичко", смее се Граховски.

<<<очаквайте интервю>>>
 

КОМЕНТАРИ

С. П.23:22 - 13.08.2011
Граховски и останалите полицаи са убийци, то е от ясно по ясно, но както винаги нашата несправедлива и корумпирана съдебна система пак оправда поредните нарушители на закона. Затова държавата ни е в това положение. А, Цветанов УЖ се борел с престъпността....
С. П.23:21 - 13.08.2011
Граховски и останалите полицаи са убийци, то е от ясно по ясно, но както винаги нашата несправедлива и корумпирана съдебна система пак оправда поредните нарушители на закона. Затова държавата ни е в това положение. А, Цветанов УЖ се борел с престъпността....
Сиси10:05 - 11.08.2011
Ако могат нека забравят час по скоро ида подължат наплед . Желая им много щастие и успех .
В.Н.00:15 - 11.08.2011
Какво са преживели тези полицаи само те си знаят

FACEBOOK