Как да помогнем на птици, изпаднали в беда

Селска лястовица (H.rustica) - малко

Птиците при нужда също разчитат на човешката помощ, категоричен е председателят на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев - Димитър Попов, който реши да даде няколко препоръки на хора, които по един или друг повод намират паднали от гнездата им малки птици и искат да им помогнат да се върнат в естествената им среда и развитие.

"Напоследък получавам много обаждания за съвет от все повече приятели на птиците, сблъскали се с възникнал проблем с тях и желание да им помогнат", сподели пред ИНФОМРЕЖА Попов, който пожела заради зачестилите случаи да информира природазащитници и приятели на птиците как именно да се справят най-правилно с птици, изпаднали в беда и нуждаещи се от малка, но навременна човешка помощ. 

"По това време на годината повечето видове птици са отгледали своите малки, които вече напускат гнездата и правят първите си плахи опити да полетят. Много е важно, ако намерите такова малко, да не го взимате със себе си. В повечето случаи то няма нужда от такава помощ, защото обикновено родителите му са наоколо и се грижат за него.

Ако видите лястовичка или някаква друга пойна птичка на земята, достатъчно е само да я повдигнете и да я сложите върху някой клон на дърво, перваз на прозорец, в близост до мястото на което сте я намерели, но в никакъв случай не ги пипайте с ръка - възрастните птици усещат човешката миризма и престават да ги хранят", продължава още с препоръките си Димитър Попов. 

Той съветва в случай, че птичето е ранено или пък се намери по-едра птица, например щъркел, граблива или друга, да се подаде сигнал на зеления телефон към РИОСВ Благоевград: (073) 88 51 60. 

При градушката и силния вятър преди по-малко от месец в хаджидимовското село Абланица падна голямо щъркелово заедно с малките щъркелчета, които умряха въпреки желанието на местни приятели на птиците да ги спасят.  

През януари тази година пък  приключи 41-вото среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Изнесените данни  след преброяването бяха  едни от оптимистичните  заради  отчетените най-високи числености през последните години с регистрирани 686 762 индивида от над 150 вида.

Всичко това  е постигнато и благодарение на многото  хора които се обединяват  в името на природозащитата,  каквато е именно и мисията на Българското дружество за защита на птиците, заяви още Димитър Попов уверен че именно това е пътят и начина за формирането  на здраво и пълноценно общество, което най-накрая ще започне да цени природните прелести и дадености и  повечето хора   ще ги е грижа какво ще се случва през следващите десетилетия с природата ни и как ще живеят техните деца.

 

Възрастен воден кос (C.cinclus) носи храна на малкото
Димитър Попов

КОМЕНТАРИ

Онур16:04 - 20.05.2019
Здравейте! Днес намерих едно врабче със рана на крилото. Какво мога да направя?
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK