Дружеството за защита на птиците в Гоце Делчев с равносметка за изминаващата 2018

Колаж: Infomreja.bg

Остават броени дни до края на годината и отново е време да направя равносметка на свършеното в полза на пиците и българската природа. 

Горд съм, че печелим все повече поддръжници и съмишленици. Какви биха били усилията ни без подкрепата на обикновените хора, властта и медиите, чрез които посланията ни достигат до хората.

С радост мога да кажа, че нямаме нито един фалшив сигнал и нито веднъж не сме били подведени да работим в грешна посока. Убеден съм, че това е верният път - пътят, по който трябва да вървим и който изминаваме заедно, без да си затваряме очите за истината. 

Това каза председателят на Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев - Димитър Попов.

Той, както всяка година, напарави отчет - равносметка, който доказва усилията на природозащитниците и любителите. Отчетът включва участие в конкретни дейности, намеса и преки действия при постъпили сигнали. Сигналите са подавани през годината от жители на територията на четирите общини: Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Гоце Делчев и различни държавни и общински служби. Работа на терен е извършвана на територията на четири области в България: Благоевград, Пазарджих, Хасково и Кърджали. И една в Гърция - Македония.

Птиците и животните са онези същества, които не могат да се оплачат, ако нещо ги тревожи или измъчва. Те са онези, които мълчаливо страдат и носят последствията на човешката небрежност.

На хищническото им изтребване и заличаване от земята, на тоновете бетон, които се изсипват в естествените им местообитания, замърсяването на въздуха, почвата. Тоновете отпадъци, които изхвърляме, където ни падне, без да се замисляме. 

Посветихме доста голяма част от работата си на възпитанието на подрастващото поколение, убедени сме, че това е най-добрата инвестиция в бъдещето.

Пропътуваните стотици километри и посещенията на училища в Благоевргадска и Пазарджишка област. Представянето на дейността на клона, прожектирането на филми с образователен характер, екскурзии, са само част от работата ни с учениците.

Най-интересните случаи и задоволителни постигнати резултати са:

Сигнализиране за сериозни нарушения на закона за защита на животните по време на традиционния Неврокопски панаир.

Представянето на филма „Крилатият съсед 2018“. Както и последвалата обиколка по училищата на територията на четири общини.

Охраната на гнездата на световно застрашения египетски лешояд.

Участието в кампаниите: "Ние броим врабчетата 2" и Мониторинг на широкоразпространените видове птици. Проучване и фотографиране на розовото фламинго на територията на Република Гърция.

БДЗП Гоце Делчев - Отчет на дейността за 2018 г.

Януари

09 – Презентация пред ученици от Второ ОУ „Гоце Делчев“  гр. Гоце Делчев

13-14 - Среднозимно преброяване на водолюбивите птици Това е ежегодна дейност на БДЗП, която има за цел да установи струпването на зимуващите водолюбиви птици и проследи динамиката в числеността на техните популации по разливите на реките и водоемите на страната. За втори път тази година в екипа на БДЗП Гоце Делчев се включи  и ловен експерт, с който следяхме за бракониери  и нарушители на закона за лова.  Ние преброихме водолюбивите птици по поречието на р.Места  (на Юг от гр.Хаджидимово, на Север  до гр. Разлог), както и в яз. Доспат.  Съдействие в преброяването оказаха ДГС – Гоце Делчев, ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, ЛРС „Сокол“ – гр. Гоце Делчев, Община Гоце Делчев, ДГС „Селище“ - гр. Сърница и Община Хаджидимово

Февруари

14 – Презентация пред ученици от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Сърница и ОУ „Никола Вапцаров“ с. Побит Камък. Партньори - ДГС „Селище“ гр. Сърница

19 – Изпращане на свидетел в районен съд Гоце Делчев по дело за обжалване на глоба наложена от РИОСВ Благоевград на Никола Руйчев за събаряне на гнезда на градски лястовици ( D. urbicum) в с. Крушево, община Гърмен

Пускане на видеокамерата за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан – сезон 3
През 2016 – та година  участвахме в съвместен проект с Читалище "Изгрев-1930" в с. Баничан по програма "Автентичен фолклор" на Национален фонд "Култура" към Министерство на културата.
Заглавието на проекта беше: "Най-новата стара приказка - Културните символи на Баничан".
Имахме ползотворно сътрудничество и в рамките на този проект пуснахме единствената в България видеокамера за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан.
Малки и големи за трета поредна година успяха да проследят чрез интернет сайта на читалището интересни моменти от живота на щъркеловото семейство. Въпреки, че проектът беше едногодишен, ние продължихме с видеонаблюдението и през сезон 2018. Нашата инициатива е не само с образователен характер, но също и с научна стойност, тъй като ни помага да разберем повече за живота и навиците на тези красиви и полезни птици. Вярваме, че по този начин допринасяме за неговото опазване, понеже акцентираме върху заплахите срещу вида и за трета поредна година информирахме широката общественост за най-големите рискове и заплахи застрашаващи популацията му.
Партньори: Читалище „Изгрев 1930“, Чез електроразпределение Гоце Делчев, Община Гоце Делчев, Гоце Нет ЕООД, ТВ Запад Гоце Делчев, Радио Благоевград, Инфомрежа, Димитър Лазаров, Димитър Славков, Николай Славков

23 – Наблюдение и проучване на Розово фламинго (Phoenicopterus roseus) в Гърция – ез. Керкини
Партньор – Живко Градинаров

28 – Презентация пред ученици от Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Гоце Делчев

Март

02 – БДЗП София представя - Пътуващо кино „Натура 2000“ на колела. Представяне на филма „Те отлитат“ на режисора Симеон Цончев в НЧ „Просвета“ гр. Гоце Делчев в две прожекции.
Партньори: Община Гоце Делчев, Издателство „Просвета“, Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Гоце Делчев

09 – Посещение за презентация в ДГ „Джани Родари“ гр. Гоце Делчев

19 – Сигнал за липсваща платформа на щъркелово гнездо. Щъркелите строят директно върху ел. стълб в гр. Хаджидимово
Сигналът е подаден от Катя Бозова.
 Извършената проверка доказва достоверността на сигнала.
Липсващата платформа е поставена обратно върху ел. стълб със съдействието на електроразпределение ЧЕЗ Гоце Делчев

28 – БДЗП София представя - Пътуващо кино „Натура 2000“ на колела. Представяне на филма „Те отлитат“ на режисора Симеон Цончев в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Сърница и ОУ „Никола Вапцаров“ с. Побит Камък.
Партнори: Издателство „Просвета“, ДГС „Селище“ гр. Сърница

Април

09 – Сигнал за нестабилна платформа с щъркелово гнездо върху ел. стълб в с. Борово
Сигналът е подаден от служител на ДГС Гоце Делчев
При проверката е установена вероятност от падане на платформата. Необходимо бе да се укрепи.
Укрепването е извършено от служители на електроразпределение ЧЕЗ Гоце Делчев

16 – Сигнал за нужда от поставяне на изкуствена платформа за щъркелово гнездо в гр. Хаджидимово
Сигналът е подаден от кмета на с.Лъки и Катя Бозова
При проверка се установява строеж на ново гнездо върху ел. стълб
Поставена е изкуствена платформа от служители на електроразпределение ЧЕЗ Гоце Делчев

25 – Нужда от поставяне на изкуствени платформи за щъркелови гнезда в с. Баничан. Сигналът е подаден от кмета на селото Иван Каръков
Поставена е една платформа. Има нужда от поставяне на най-малко още две

Май

09 – Сигнал за пострадал щъркел в гр. Хаджидимово
Сигналът подава Илия Косаков
При проверката е установена парализа на двата крака. Изпратен е за лечение в Дивите животни – София

12 – Екскурзия с ученици от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Сърница по проект „Природа“. Посетени бяха гр. Кочериново, гр. Рила и Стобските пирамиди. Специален гост бе ресурсния учител в МПГ „Яне Сандански“ гр. Гоце Делчев - Нейтън Джейкъбсън от САЩ

Участие във второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата“
Съвместно с читалище „Изгрев 1930“ в с. Баничан
Участваха деца от група „Буболечки“ при ДГ „Джани Родари“ и ученици от Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Гоце Делчев
Мисията на тази изцяло доброволческа кампания бе да се оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – ДОМАШНО, ПОЛСКО И ИСПАНСКО. Тъй като за последните 10 години числеността на вида е с тревожни тенденции и е намалял с повече от 30%
Броенето ни помага да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.  Ще провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да установим причините за тези тенденции.

15 – Ние от БДЗП Гоце Делчев участвахме и в още една доброволческа инициатива през този месец - „Мониторинг на обикновените видове птици“. Тя се провежда ежегодно и цели да събере информация за състоянието на птиците около нас. По този начин, можем да разберем какво се случва със средата, в която те живеят и подпомогнем опазването на природата. Наблюденията на птици в нашата страна се използват за оценяване състоянието на птиците не само в България, но и в цяла Европа.
Участниците в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици (МОВП) избират удобен за тях район, който имат възможност да посещават. Той представлява квадрат с площ километър на километър. Районът, в който ние изследваме птиците е в близост до с.Копривлен. Посещаваме го всяка година по два пъти и записваме броят и видовете на птиците, които се срещат в него.

19 – Сигнал за намерена малка сова в сградата на Европласт. В последствие се оказа малко на домашна кукумявка (А.noctua)
Сигналът е от Костадин Гюдженов и Стоян Русев
Изпратена в Дивите животни София за доотглеждане

Юни

09 -Екскурзия с ученици от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Гоце Делчев  по проект „Природа“. Посетен бе посетителския център на Национален парк „Пирин“ , Бъндеришка поляна, Байкушева мура, рибарници Гоце Делчев.

10 – Сигнал за намерен мъртъв Орел рибар (P. haliaetus) в района на рибарниците в близост до гр. Гоце Делчев. Орелът е бил опръстенен с два пръстена. Сигналът е от местен бивш ловец
При прегледа на пръстените е открит надпис Latvia – Riga
Със съдействието на българската орнитологична централа към БАН получихме подробности за опръстеняването от латвийската страна

14 – Сигнал за паднала малка лястовичка (D. urbicum) от гнездо
Сигналът е подаден от Надя Николаева. Птичето е транспортирано за Дивите животни – София

30 – Сигнал за поставена отрова в ярма поръсена в нива в месността Туфча, близо до с. Баничан, което е предпоставка за екологична катастрофа. В резултат на това деяние са умрели 3 крави и две телета от стопанството на Иван Сирмин.
Сигналът е подаден от Величка Зърбова, служителка на Иван. Собственикът е
Уведомил общинска, регионална власт, полиция, БАБХ и ЛРС „Сокол“. Взети са проби от умрелите животни, стомашно съдържание и проби от житото. Получените резултати доказват наличието на отрова във фуража

Юли

04 – Малко чухалче (O. scops) било отнесено във ветеринарната амбулатория на Нели Узунова. Сигналът подава Дани Бучкова, която го взела от някакъв мъж. Чухалчето бе без видими наранявания и е транспортирано до Дивите животни – София за доотглеждане

05 – Сигнал за паднало щъркелово гнездо в с.Баничан. В резултат на разразила се силна буря предната нощ се е изкривила и наклонила изкуствената платформа и гнездото, кето е било върху нея е паднало.
Сигналът е подаден от кмета на с. Баничан Иван Каръков и Секретаря на читалище „Изгрев 1930“ в селото г-жа Румяна Джибова.
Отидох на място веднага след получаването на сигнала и се обадих в централата на ЧЕЗ, както и на г-н Пирнарев от ЧЕЗ електроразпределение Гоце Делчев за оказване на съдействие и подмяна на платформата с нова.
Общ брой на марките щъркелчета, които бяха паднали от гнездото – 4
Загинало – 1
Ранено – 1 (Изпратено в спасителния център за диви животни в Стара Загора чрез Дивите животни – София)
Здрави и върнати обратно в гнездото - 2

09 – Сигнал за изкривена платформа с щъркелово гнездо в с. Кочан
Сигналът е подаден от община Сатовча, която  организира и осъществи по моя препоръка изправянето и с помощта на електроразпределение. В гнездото е имало 5 малки, които са спасени.

12 – Сигнал за малко домашно врабче (P. domesticus) в безпомощно състояние. Малкото загина почти веднага след взимането му от мястото на намиране в гр. Гоце Делчев.
Сигналът подава Димитър Шандалов

13 – Сигнал за паднал от гнездо млад щъркел (C. ciconia) в гр.Хаджидимово
Сигналът е подаден от Иван Шалев.
При пристигането ми забелязах сериозна деформация на левия крак от оплетена по него тел, която е отстранена от хората, които са хванали птицата след падането и. Изпратен в Дивите животни, а от там в спасителния център на Зелени балкани в Стара Загора.

14 – Сигнал за ранен орел в с. Абланица.
В последствие се оказа Голям ястреб (A. gentilis) млада птица
Сигналът подава работник в А Строй – Каптиев
Ястребът е изпратен на ДЖ – София

15 – Сигнал за паднал млад щъркел (C. ciconia)  от гнездо в с. Огняново
Сигналът подава Любка Праматарова. Акция по връщането на щъркела в гнездото в 22:30ч., чрез съдействието на централата на ЧЕЗ България и гоцеделчевския клон на електроразпределителното дружество

28 – Сигнал за неуспешно кацане на млад щъркел (C. ciconia) от гнездото с видеокамерата в с. Баничан, оплел се в жиците и паднал на земята. Уплашил се от минаващ мотор и излетял сам.
Сигналът е подаден от секретаря на читалище „Изгрев 1930“ Румяна Джибова

29 – Сигнал за паднал на земята млад щъркел (C. ciconia) в с. Баничан
Сигналът е подаден от Иван Товиров и Стоян Неделчев, те се свързали с кмета на селото. Заедно с екип на пожарна и аварийна безопасност щъркелът е качен на покрива на къщата на Стоян Неделчев

31 – Сигнал за паднал млад щъркел (C. ciconia)  в с.Сатовча
Сигналът е подаден от Валентин Арнаудов и Илхан Карагьозов
Щъркелчето е добре и е поставено върху покрив на къща

Август

01 – Сигнал за паднал млад щъркел (C. ciconia)  в с.Баничан
Работници в Лукойл бензиностанцията го държали известно време и след това го освободили. Той еизлетял и е кацнал сам в гнездото си

Сигнал за паднал на земята млад щъркел (C. ciconia) в с.Сатовча. Същият щъркел, който предния ден бе качен върху покрив на къща. Посъветвах служител на общината да съобщи на РИОСВ – Смолян и да ги помоли да го вземат.
Щъркелът е взет и изпратен в спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора

04 – Сигнал за паднала Домашна кукумявка (A. noctua) в комин на къща в гр. Гоце Делчев. От комина кукумявката пада в един от етажите на жилището. Хората се опитват да я извадят, но вместо това тя се озовала в банята.
Сигналът е подаден от Велизар Чолаков
Отидох на място и хванах кукумявката. Нямаше наранявания и беше освободена

05 – Пострадало малко синигерче от вида (P. major)
Предадено от Иван Таранинов
Транспортирано за ДЖ – София

08 – 23 – За трета поредна година участвахме в кампанията : „Дари себе си“. Кампания в която се включват доброволци за охрана на гнездата на египетските лешояди (N. percnopterus) гр. Маджарово в Източни Родопи - сезон 2018
Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет.
Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%.

Септември

13 – Сигнал за пострадал ястреб (A. gentilis) в гр. Хаджидимово
Сигналът подава отец Тодор Николов, който го откарал във ветеринарната амбулатория на Нели Узунова. Ястребът е отнесен обратно в гр. Хаджидимово, откъдето го взимам и изпращам за ДЖ – София
Маги Гаджалова поема транспорта на птицата до София.
Поставена диагноза в ДЖ – Западнонилска треска

21 – Сигнал за избягал папагал от вида Червен ара (А. Macao) от участник в традиционния неврокопски панаир завършва с проверка и установяване на експлоатация на различни екзотични животни. Установено беше, че животните са изложени на постоянен стрес от силна музика и се показват пред посетителите на панаира, което е в противоречие със закона за защита на животните. Транспортират се и се държат в неподходящи условия. Липсват терариуми и водна площ за алигатор, питон, игуана. Използват се за правене на снимки, които после се продават. Подаден е сигнал в МОСВ.
РИОСВ Благоевград се самосезираха и изпратиха писма до кметовете на общините в благоевградска област с предупреждение да не допускат собственици на екзотични животни на панаири, пазари и увеселителни заведения.

Октомври

12 – Представяне на филма „Крилатият съсед 2018“ .
Решихме да направим кратък филм, който представя един реален продукт и показва резулатът от съвместната ни работа с читалище „Изгрев 1930“ .
По този начин дадохме възможност на хората да видят най-добрите моменти от третия сезон, заснети от първата в България онлайн видеокамера монтирана върху щъркелово гнездо в с. Баничан.
Официална премиера на филма беше направена в Дома на културата в гр. Гоце Делчев, като част от програмата на общината по случай празника на града и Европейските дни на птиците.
Показахме филма пред широката общественост за да подчертаем значението и ролята на тази красива птица за природата и хората, която заема важно място в българския фолклор и традиции. Да покажем какви са заплахите за вида и как можем да бъдем полезни за неговото опазване

Ноември

08 – Сигнал за ранена Домашна кукумявка (A.noctua) в с. Гърмен.
Сигналът подава охранител в община Гърмен
Транспортирана същия ден чрез съдействието на ДГС Гоце Делчев за ДЖ – София

14-27 – Представяне на филма „Крилатият съсед 2018“ пред ученици от училища в четири общини: Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Гоце Делчев
Бяха изминати близо 400 км. Филмът беше представен пред 1200 ученика

Подробно по дати и брой прожекции:

14.11. - с. Рибново - СУ "Йордан Йовков" – 2 прожекции

15.11. - гр. Гоце Делчев - Дневен център "Символ на любовта" – 1 прожекция

16.11. - с. Кочан - СУ  "Хр. Смирненски" – 1 прожекция

19.11. - с. Брезница - СУ  "Св. Св. Кирил и Методий" – 3 прожекции

20.11. – с. Дебрен – ОУ „Св. Климент Охридски“ – 2 прожекции

23.11. – с. Огняново - ОУ "Пейо Кр. Яворов" – 1 прожекция

26.11. – гр. Гоце Делчев – Дом за стари хора – 1 прожекция

27.11. – с. Абланица – СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – 3 прожекции

23 – Подаване на сигнал до РИОСВ Благоевград за нерегламентирано сметище в землището на с.Балдево, община Гърмен

30 – Беше извършена проверка на нерегламентираното сметище от служители на РИОСВ Благоевград. На община Гърмен бе направено предписание сметището да бъде почистено до 30. Декември 2018г., а на кметицата на с. Балдево Илиана Гюрнева беше съставен акт за нарушение. Връчен и бе констативен протокол

Декември

05 – Сигнал за наблюдение на ято щъркели (C.ciconia) от около 20-30 птици 2 км. северно от с. Господинци
Сигналът е от сем. Маламови
При проверката на сигнала не събрах сигурно доказателство за пребиваването на ято (C.ciconia)
Вероятно става дума за ято от 32 птици от вида Голяма бяла чапла (Е.alba)

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK