Читалище "Братство-1869" с национално отличие

Снимка: НЧ "Братство-1869"

Читалище „Братство 1869” - Кюстендил е сред петте финалисти в осмото издание на конкурса АГОРА за гражданска инициатива, реализирана през 2016 г.

Тази година за участие в конкурса са постъпили 38 кандидатури, които са оценени от деветчленно жури. В резултат на задълбочена оценка и обсъждане на подадените кандидатури конкурсното жури излъчи инициатива Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" като носител на отличието в Категория „Изкуство и култура за развитие”.

С това читалището става един от претендентите за голямата награда на конкурса, наред с финалистите от останалите четири категории. Съгласно регламента изборът на носителя на наградата на Конкурс АГОРА 2016 ще стане с прекия вот на аудиторията по време на официалната церемония, когато ще бъдат презентирани петте инициативи.

Кюстендилският китарен конкурс ще бъде презентиран от Иван Андонов – председател на НЧ „Братство 1869”, инициатор за създаването и художествен директор на конкурса.

Церемонията ще се проведе на 31 март 2017 год. (петък) в хотел "Рамада София" от 18:00 часа.

Всяка от номинираните организации ще има възможност на 3-ма застъпници от общността, които атрактивно да подкрепят кандидатурата. Застъпници на читалище „Братство 1869” ще бъдат кметът на община Кюстендил Петър Паунов, проф. д-р Панайот Панайотов – китарист и преподавател в Софийски университет и Нов български университет и Председател на международното жури на Китарния конкурс, Лили Големинова - музикален директор на БНР – София, внучка на патрона на Кюстендилския конкурс и дългогодишен член на журито.

По своята същност кюстендилският китарен форум е феномен, защото успява да обедини изключително голям брой хора и организации от страната и чужбина в името на една обща и благородна идея. За своите 21 издания той се утвърди като един от водещите музикални конкурси не само в България, но и в Европа, развиващи се във възходяща посока.

Съорганизатори на конкурса са Министерството на културата, Община Кюстендил, Информационен център Европа Директно – Кюстендил и читалище „Пробуда 1961” - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK