Ученик от Кюстендил е сред наградените участници в олимпиада по природни науки в Естония

Виктор Георгиев от Кюстендил /вторият от ляво надясно/, снимки: Личен архив

Олимпиада по природни науки в Естония, организирана от Европейския съюз, донесе награди за 17-годишни българчета, едното от които е от Кюстендил. Майката на Виктор Георгиев - Валя, е преподавател по испански и английски език в ПМГ "Проф. Емануил Иванов“ - Кюстендил, председател е и на читалището в село Скриняно. 

За организацията на олимпиадата е имало изисквания всяка от страните да изпрати по два отбора, състоящи се от трима участници. Всеки отбор е бил съставен от биолог, химик и физик, като кюстендилското момче Виктор Георгиев е било биолог.

Целият състав на България се е състоял от отбор А и Б, като в отбор А е била Ваня Миланова – биолог, Васил Иванов – химик - 17-годишен от Велико Търново, Димитър Томов – физик - 17-годишен, от Русе. В отбор Б: Виктор Георгиев – биолог, също 17-годишенот НПМГ – София, и Силви Койчева - физик - 16-годишна.

Отборът е заминал за Естония с трима преподаватели от Софийския университет - Адриана Григорова Тафрова - химик главен координатор, Мая Гайдарова – физик, и Снежана Томова – биолог.

По регламент за биолози са били избрани първите двама от миналогодишния национален олимпийски кръг по биология, в по-малката възрастова група. Тази чест се е паднала тази година на Виктор Георгиев и Ваня Миланова, които са от един и същи клас. Били са първи и втори едновременно на олимпиадата във Вършец и оттам са се озовали в отбор „А” за представяне в чужбина.

Състезанието се е провело в град Тарту, където са участвали 23 страни от Европейския съюз.

Оказва се, че това е единственото по рода си състезание, което включване координиране на знания по химия, биология и физика. На него се поставят много сложни задачи, за които се изисква екипна работа, не само теоритически, но и практически умения, тъй като се експериментират теоретични въпроси.

Съотборниците трябва да направят общи опити, след което да обединят резултатите си и да стигнат до общ резултат. Експериментите се правят с дни, като първият ден те са свързани с хранителната промишленост, и по-точно с млечни продукти. 

През това време контактите с техните преподаватели са били забранени, като за всички страни е отговарял един местен гид. Техният гид е бил Силвър Абел. През свободното време са разглеждали музеи и забележителности на града, от които останали смаяни от видяното. След следващите дни ги прехвърлили в Талин, където е била и церемонията по награждаването им. 

Една от интересните задачи е била да се направи малка батерия за захранване на малка количка, която по-късно служи за състезаването на отборите помежду им. 

Отбор „А”, в който е Виктор Георгиев от Кюстендил, печели първо място за най-бърза количка, за което е награден със „златна количка”. Награждаването било причина да се изпусне първия полет. Групата нощувала във Франкфурт и след закъснение кацнала в София, където е била посрещната на гарата само от семействата на участниците и директора на СМГ-София. 

"За нас това беше най-великото изживяване досега. Получихме ценни уроци за тези няколко дни и станахме всички много добри и истински приятели. Там се срещнахме с много интересни хора и успяхме да се сравним с другите ученици. Осъзнахме, че тяхното образование е по-силно практически и е ориентирано в услуга на ученика, докато у нас се залага на преходни знания, които не ни подготвят за истински мисловни процеси. За разлика от нашите опоненти, ние нямахме никаква практическа подготовка, но въпреки това се справихме", сподели кюстендилецът Виктор Георгиев. 

 

От ляво надясно: Силви Койчева, Виктор Георгиев от Кюстендил, Димитър Томов, доц. Снежана Томова, Васил Иванов, Ваня Миланова, Мина Укловска и проф. Адриана Тафрова Григорова
Виктор Георгиев /в средата/ по време на работа
На разходка в Талин заедно с гида на групата
Виктор Георгиев на площада в Кюстендил пред българското знаме
Майката на Виктор - Валя Георгиева, пред читалището в село Скриняно, на което е председател

КОМЕНТАРИ

В. Г.21:21 - 25.05.2016
Почти всичко, което е могло да бъде сбъркано, е сбъркано. Смятам, че трябва да се дава гласност на подобни положителни новини, но е по-добре да не се разпространява грешна информация. В случая грешките не са по вина на източника, а на отговорните за статията, които не са се справили с предоставената информация.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK