Новите майстори представиха изложбата „Боята, камъкът и кръстът“ в Кюстендил

Снимка: Личен архив

За трета поредна година кюстендилската художествена школа „Новите майстори“, с ръководител Евгени Серафимов, показаха своята годишна продукция в представителна изложба.

След копията на картини на Владимир Димитров – Майстора /2014 г./ и колоритните пейзажи със „слънца на хоризонта“ /2015 г./ настоящата изложба „Боята, камъкът и кръстът“ е посветена на християнската материална култура в българските земи.

В навечерието на Великден школата по рисуване, към Сдружение „Партньори – Кюстендил”, представя едни от най-известните манастири и църкви на България, пречупени през погледа на 19 от своите млади автори.

Емблематични архитектурни ансамбли, шедьоври на националния художествен гений и идилични природни кътчета, приютили вярата на поколения българи, се превръщат в обща тематична и смислова рамка.

Нарисувани с темпера, акварел или маслена боя, платната представят една вълнуваща разходка сред куполи, избелели от слънцето стенописи и потъмнели манастирски конаци.

Четката на младите автори реалистично и с подчертано внимание към детайла е изписала характерните калдъръмени дворове, сводове, арки, колонади и потънали в сянка черковни камбанарии.

„Боята, камъкът и кръстът“ е  изложба, в която се пресичат художествените традиции на миналите епохи с творческата енергия на съвременните талантливи деца на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK