Регионален исторически музей – Кюстендил представи фото-документална изложба във Велинград

Снимки: РИМ - Кюстендил

След гостуването си с етнографската изложба „Накитът – носител на пемет, изящество и закрила” преди около четири години, Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил отново е гост на Историческия музей във Велинград.

Този път беше представена фото-документалната изложба „Заедно по свещените места на планината Осогово”, която представя част от богатото културно историческо наследство в Кюстендилска област, свързано с паметници и обекти с култово предназначение.

Тя бе открита на 4 февруари 2016 г. от директора на Кюстендилския музей, г-н Валентин Дебочички, който определи визитата като „Осогово гостува на Родопите“.

Пред местната публика, сред която бе и представител на Общината, той обясни, че изложбата представя над 60 култови обекта, които в хронологически аспект датират от бронзовата до съвременната епоха като най-ранните представляват изсечени в скалите скални късове и скални светилища.

Допълни, че особен акцент в нея е култът към българския светец Свети Иван Рилски, представен в пет табла.

Досега, изложбата е гостувала в Кратово и Пробищип (Република Македония), Босилеград (Сърбия), Драма (Гърция), София, Дупница и др.

Тя ще остана в залата на Велинградския музей до края на месец март т.г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK