Полето, Мечкул и Горно Ораново почетоха празника на Божията майка

Снимки: Община Симитли

Стотици миряни от Полето, Мечкул и Горно Ораново запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза, за да почетат празника на Божията майка. 

В село Полето е прието всеки да направи своята гозба, да я занесе в параклиса за освещаване и да отнесе курбана в къщата си.

Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на Божията майка, който е на поляните, точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно.

Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

Всяка година на 15-и август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. Общинският кмет Апостол Апостолов запали свещица за здраве на Голяма Богородица и сподели празника с местните.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в град Симитли, и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK