Директорите на детски градини в Дупница сами ще решават дали да затварят

Снимки: Община Дупница

Това ще става само след изрично съгласуване с кмета на общината инж. Методи Чимев

Директорите на детските градини на територията на община Дупница да имат възможност самостоятелно да вземат решения за затваряне, реши Общински координационен щаб към Община Дупница на свое заседание днес. Това ще става обаче само след изрично съгласуване с кмета на общината инж. Методи Чимев.

"Всеки ден получаваме справка за броя персонал, който е под карантина, както и за броя деца, които отсъстват. Липсата на персонал създава сериозни трудности за детските заведения, затова всяко детско заведение ще бъде разглеждано индивидуално в зависимост от обстановката. Веднага след заседанието, изпратих и писмо до Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с още едно искане.

Предвид големия брой заразоносители на COVID-19 и карантинирани жители от общината, както и доклади от директорите на детските градини, искам разрешение отсъствията на децата записани за задължително предучилищно образование, след заявено желание на родителя и писмено уведомяване на директора да бъдат  по уважителни причини, тъй като на този етап са допустими не повече от 20 дни. Абсурдно е в сегашната ситуация, родителите да ходят до личните лекари, за да търсят извинителни бележки", коментира инж. Чимев.

Над 700 жители от 6-те общини са преминали през триажния кабинет само в рамките на 10-те дни, през които работи. Това стана ясно днес по време на заседанието, на което присъства шефът на РЗИ д-р Златко Величков, зам.кметът Крум Милев, Началникът на РУ-Дупница Борислав Динев, д-р Kрум Бонев, както и председателят на Лекарския съвет д-р Красимир Панчев и д-р Кирил Кирилов, който е Председател на етажната собственост на ДКЦ.

"Получих уверение от д-р Величков, че ще ни бъдат осигурени още антигенни тестове за триажа, за да продължи да функционира, за което му благодаря. Всеобщо е мнението, че триажният кабинет свърши и върши много работа. Облекчи изключително много двете болници в града, облекчи неимоверно и работата на джипитата. Проблемът обаче си остава - липсата на лекари. Ще си позволя и аз да се обърна към лекарите да проявят разбиране в тази обстановка и да покажат съпричастност с колегите си от двете болници, като поемат според възможностите си дежурства в триажа.

Много е важно в този момент да съхраним медицинския персонал в болниците, защото не е тайна, че там работят над предела на възможностите си. Използвам възможността да благодаря на всички лекари и персонал от болничните заведения за това, което продължават да правят за всички нас. Нали разбирате, че те се грижат за здравето и живота не на жителите на само един град или село, а на 6 общини.

Обръщам се и към гражданите на нашата община - спазвайте мерките, бъдете отговорни към себе си и околните, за да дадем възможност на отличните ни медици да си свършат работата", заключи инж. Чимев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK