Показват „Граница“ на Елена Йончева и в Европа

Снимка: личен архив

Копие от 20-минутната лента ще получат всички институции и желаещите да го излъчат медии. Филмът ще бъде показан и в Европа.

БСП публикува на страницата си във „Фейсбук“ документалния филм „Граница“ на Елена Йончева. Вчера 20-минутната лента бе представена официално в зала 42 на НДК. На премиерата се появиха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов.
 

На кадрите анонимен служител на „Гранична полиция“ признава, че негови колеги информират каналджиите за състоянието на охранителните камери, наличието на полиция и др. На въпрос на Йончева готов ли е да свидетелства официално, мъжът потвърждава категорично, защото смята, че някои неща не се търпят и е необходима промяна.

„Ще предоставим копие на министър-председателя, президента, МВР, главния прокурор, на всяка телевизия, която желае да го излъчи. Призовавам и българските, и европейските институции да намерят начин да гарантират сигурността на нашия източник от „Гранична полиция“, който се съгласи да говори в този филм в интерес на сигурността на България“, обяви след прожекцията Йончева.

Документалният филм започва с кадри от хеликоптер и поглед „отвисоко“ на граничната бразда. В него са включени цитати от статии на световно признати и уважавани медии, доклади на Фронтекс и Доклад на външния департамент на САЩ, касаещи безпрепятствения поток от нелегални през България. Включени са и кадрите с пропадналата след порои ограда край Малко Търново, чиято медийна популярност предшества засекретяването на оградата и забраната за снимките й от кабинета на Бойко Борисов.

На въпрос на Йончева как поредната група мигранти е минала браздата, униформен казва: „Попитай тоя, дето е платил оградата“. Изречението предизвика смях, дюдюкания, а някой извика: „Цецо, кажи си“.

Филмът сравнява българо-турската и гръцко-турската ограда – 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро. В „Граница“ става ясно, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. В него Елена Йончева разказва, че на 12 март обектът се приема, като управителят на фирмата строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и областният управител Станислав Дечев и областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев.

От филма става ясно, че следващите 21 км. – оградата е едноредова с аргумент – поради засиления мигрантски поток. В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност. Тя отчете, че 200 млн. лв. са дадени за 200 км. ограда, а за 1 метър, заедно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро. Тя даде пример с оградата в Гърция, която изгражда също е изградила ограда на границата си с Турция.

Във филма се посочва още, че там са изградени 12,5 км, като според специалисти това е ефективно съоръжение. Във филма се разквазва още, че година преди строителството на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър. Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“.

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между самите тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя. В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK