И Франция потвърди за радиационен облак над Европа

Снимка: PRESS.TV

Над Европа през последните седмици е имало радиоактивен облак. Има индикации за проблем в обект с ядрени материали в Русия или Казахстан през последната седмица на септември.

Това съобщава Институтът за ядрена безопасност на Франция (IRSN), цитиран от Ройтерс.

В началото на миналия месец Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, но няма опасност за човешкото здраве.

Службата отбеляза, че е регистрирано увеличение на нивата на изотопа Рутений 106 в Германия, Италия, Австрия, Швейцария и Франция от 29 септември.

 От френския институт изключиха да е имало инцидент в ядрен реактор, пояснявайки, че вероятно е възникнал проблем в обект за отработено ядрено гориво или в център за радиотерапия.

Няма непосредствена заплаха за човешкото здраве и за околната среда в Европа, уверяват от института.

Институтът за ядрена безопасност на Франция обаче не може да установи точното местоположение, където е възникнал инцидентът, но основавайки се на метеорологичното време, вероятно е в зона между Урал и река Волга.

Русия не знае за инцидент на територията си, а от института не са успели да се свържат с Казахстан.

През последните седмици френският институт и няколко други институции за ядрена безопасност в Европа са засекли високи нива на изотопа Рутений 106.

Рутений 106 се използва за радиационна онкология и понякога е източник на енергия за захранване на сателити.

От френския институт са изчислили, че количеството Рутений 106 е между 100 и 300 терабекерел, пояснявайки, че при инцидент с подобен магнитуд във Франция ще има евакуация на хора в радиус няколко километра от мястото на инцидента.

 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK