Кулинарният фестивал в Баничан направи своя прощъпалник (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Фестивалът съвпадна с празника на селото, честван по традиция на Рождество Богородично

Първият фестивал на огледната баница, селския труд и вкусния воден лук – Баничан 2019, вече е факт! Вчера градинката в селото едва побра всички желаещи да видят щандовете на домакините и на многобройните им гости. И навсякъде – изобилие от традиционни гозби, майсторски приготвени и представяни – краищник от санданското село Левуново, зелник „Кумова гозба“,  жътварски качамак и овчарска манджа от  Логодаж - община Благоевград, колак за девера,  пита за Товоровден и лангиди (мекици) от село Пирин…

Силно привлекателни бяха и щандовете на гостите от Североизточния регион на Република Северна Македония. Не случайно представителите на Радовиш получиха награда за най-сладко изкушение, а на село Конче – за най-засукани ястия (сладки и солени вкусотии от усукани теста).

Автентичните гозби от Стар Дойран, включително и риба, в най-голяма степен представяха селището, поради което наградата беше за щанд с най-местна храна.

Жените от Ново село и Струмица бяха подредили общ щанд и получиха колективна награда, обявена като „Храни без граница“.

Журито с председател доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН не остави без внимание и награда нито един щанд. Грамота за най-достолепни участници получиха представителките на село Пирин – възрастни жени в красиви народни носии, запазили жив духа на традициите. Висока беше оценката и за пенсионерския клуб в село Гърмен. Тяхната грамота беше за щанд с най-богато хранително биоразнообразие. За представените традиционни храни бяха отличени хората от Хаджидимово, Брезница, Кочан. А домакините от Баничан впечатлиха журито с младежкото представяне, което говори за приемственост в традицията. По достойнство бяха оценени и храните от селата Левуново и Логодаж.

Специални награди получи ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев. Както винаги, училището се представи с богат и красиво подреден щанд. Всичко на него – плодове, зеленчуци, яйца, месо… е произведено в стопанството на училището и е екологично чисто! Затова журито обяви  наградата на учениците като „Слава и похвала за младежите“, а на директора връчи грамота за най-огледно представяне.

Организаторите на фестивала начело с Румяна Джибова – секретар на настоятелството при НЧ „Изгрев – 1930“ в Баничан, бяха обявили състезание за цар и царица на баничанския кромид. За цар беше провъзгласен Тодор Хаджиев, а за царица – Латинка Робева. Това са първите призьори на първия кулинарен фестивал!

Богата беше и фолклорната програма – песни, танци, хумор. В нея взеха участие децата от фолклорна група „Слънце“ – Плетена, сестрите Веселина Бойчева и Гуна Грозданова от Логодаж, женска певческа група за автентичен фолклор „Здравец“ от Левуново, самодейци от Хаджидимово, представителките на село Пирин, инструменталисти от Гоце Делчев с ръководител Крум Дамянов.

Празничната програма завърши с концерт „Всички на хорото“ на фолклорната певица Боряна Карпузова.

По време на празника над Баничан се изви красива дъга , която хората изтълкуваха като добра поличба за следващ фестивал!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Възмутен10:31 - 09.09.2019
Похвално за всички участници, но не и за ПГ МСС - смешници. Набрали от личните си градини плодове и зеленчуци и това било произведено в училищното стопанство??????? Даже и ЕКО ...... Смях за читателите, само тиквите са от тяхното поле. И срам си нямат. Учете се от техния пример за Убучение и Самохвалство!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK