Пожарът в Катрище и последствията!

Снимки: Infomreja.bg

Книги на пепел, опушени стени, паднал покрив и мъка за местното население

Пожарът, който избухна миналата нощ в читалището в село Катрище, е унищожил 400 кв. м покривна конструкция и 600 кв. м гредоред на 2 етажа. Това са само част от последствията на огнената стихия.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи първа, сигналът за инцидента е подаден малко след 21 часа в сряда. На място да гасят огромните пламъци, обгърнали 60-годишната сграда, пристигат 3 екипа от огнеборци, общински служители и водоноска.

Гасенето продължава с часове, като едва след полунощ пожарът е локализиран. По информация на ОДМВР – Кюстендил, доугасяването на тлеещата сграда продължава и днес.

Последствията….

Над 3 000 тома ценни книги за жителите от село Катрище са станали на пепел. Изгоряла е и специално оборудвана битова стая и зали за забавления на първия етаж. От двуетажната сграда са останали само стените.

„Покривът беше стар, от пожара той направо падна. Двата етажа са гредоред, всичко изгоря. За 10 минути пламъците направиха всичко на пепел. Плаче ми се“, каза пред ИНФОМРЕЖА кметът на селото Васил Василиев.

Той е категоричен обаче, че с това дейността на културното звено няма да спре. Василев ще търси начини сграда да бъде възстановена, защото тя е една от малкото действащи по селата.

Библиотеката – любимо място за малки и големи

„В селото живеят постоянно около 80 жители, имаме много деца, а през лятото сме в пъти повече. Дори моите дечица са тук. Малкото, което е на 8 години, обожаваше да чете в тази библиотека. Сега вече нищо не остана“, каза още пред наш екип кметът.

Местните жители също бяха изключително разтроени от случилото се. „Тук се събирахме млади и стари. Имахме зали за тенис, за шах, сега нищо нямаме. Не можем да повярваме, че всичкото това ни се случва“, твърдяха хората, които се бяха събрали в центъра на селцето.

Днес Васил Василиев ще проведе разговори с кметът на Кюстендил Петър Паунов за предприемане на съответните действия по възстановяване на сграда.

5 часа по-късно стартира дарителска акция

Част от книгите, дарени наскоро от проф. Чавдар Славов на НЧ „Асклепион“, са първото дарение, с което започва акцията за възстановяване на библиотеката на Народно читалище „Светлина 1956“, която изгоря тази нощ.

Може да се обезлюдиха българските села, но след като им заключиха училищата, читалищата останаха единствените духовни светилници в тях. И един човек да е останал в едно село, изчезне ли читалището, все едно е изчезнала и черквата, изчезнала е паметта – и връщане назад няма. Тези мисли обединиха хората от НЧ „Асклепион, 1998“.

„Ние нямаме своя база, използваме офисът на фондация „Модус Вивенди БГ“, който се намира до Социалната трапезария. Там ще се събират книгите, дарявани за възстановяване на читалищната библиотека в с. Катрище.

Първите обявени дати за събирането на книги са 9 и 10 септември, но акцията може да започне и по-рано, което ще бъде обявено своевременно.

Имената на всички дарители на книги ще бъдат записани в специална тетрадка, която ще бъде предадена на НЧ „Светлина 1956“ , за да се знае кои са хората, помогнали за възстановяването на читалищния фонд след ужасния пожар, съобщи Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

ОЩЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK