Пожарът над Рилския манастир се разраства

снимки: infomreja.bg

Пожарът над Рилски манастир в Рила планина, избухнал вчера след обяд, се разраства, съобщи БГНЕС.

Към 11 часа днес по билната част, обхваната от огъня на 2300 метра надморска височина, излезе вятър. Той натика огъня, обхващал досега алпийската тревиста част в гората, въпреки че два хеликоптера започнаха към 9.45 часа да гасят огъня от въздуха.

За щастие вятърът подгони огъня в посока обратна на Рилския манастир.

Огнищата на пожара са две, намират се на около 2 км едно от друго. И двете обаче слязоха надолу, към гористата част с иглолистна растителност.

Гори средната част на било Бричебор, заключено между Илиина и Рилска река.

Вятърът свали пожара в гората, за щастие от страната на Илиина река. Десниян фронт на пожара, гледан от Илиина река, пуши подобно на вулкан, хеликоптерите се губят в дима.

Пожарът, обхванал сутринта към 30 дка, вече се е резпрострял върху три пъти по-голяма площ.

В щаба, разположен при събирането на Илиина и Рилска река, към 10.30 часа пристигна и комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Поради разрастването на пожара към 12 часа днес бе взето решение спешно да бъде осигурен мощен булдозер, който да започне направата на път към пожара и просеки.

След като отлетяха до авиобаза Крумово по обяд днес, за да заредят с гориво, двата хеликоптера се връщат, за да продължат гасенето от въздуха. Всеки един от тях изсипва върху огъня по 2 000 литра вода, която пълнят от водоема в град Рила.

Огъня гасят от земята и над 120 души - войници, огнеборци, служители на горите, доброволци. /БГНЕС/

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK