Пожарникари от Търговище спасиха баща и син от горящ апартамент

Снимка: МВР

Русенски огнеборци спасиха една от най-емблематичните сгради в града

Два екипа на РСПБЗН - Търговище, се отзовали незабавно на сигнал, постъпил в 6.23 часа тази сутрин - за възникнал пожар в апартамент на последния пети етаж на жилищен блок на бул. „Митрополит Андрей“ в областния град. Пристигналите незабавно на място пожарникари влезли през терасата в жилището, като използвали автомеханична стълба.

В една от стаите намерили паднал 45-годишен мъж, а в съседно помещение -  70-годишния му баща. И двамата били в съзнание. Своевременно огнеборците ги извели от жилището, обхванато от гъст дим, на безопасно място.

По-младият, обгазен, е откаран в болница от екип на „Спешна помощ“. Понастоящем опасност за живота и на двамата няма. По предварителна информация, пожарът е възникнал от незагасена цигара, а благодарение на професионалната реакция на противопожарните екипи жилището е спасено.

От МВР припомнят, че вчера към 15.27 часа, в главния оперативен център на РДПБЗН – Русе, чрез тел. 112,  бе получено съобщение за пожар в сградата на Държавна опера Русе. Към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет екипа с  противопожарни автомобили и автомеханична стълба, а впоследствие и допълнителни сили и техника.

При пристигане огнеборците установяват, че произшествието е възникнало на покрива на сградата, където са били извършвани ремонтни дейности. Персоналът в сградата и работниците са евакуирани, спасен е и техен колега, останал на покрива. На място веднага е сформиран временен оперативен щаб, ръководен от директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе, комисар Валентин Красналиев. Изключено е електрическото захранване, осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен бързо от екипи на полицията, получено е съдействие и от служители от Община-Русе, освободили ограничителните прегради за достъп към площада.

След детайлно уточняване на обстановката, с цел ограничаване на разпространението на огъня, са въведени няколко гасителни и охранителни линии от три различни посоки. Пожарът е локализиран около 18 часа, в рамките на покрива над сцената, след което са извършвани действия по доизгасяване, разчистване и дежурство на местопроизшествието до 8 часа тази сутрин.

Благодарение на бързите, точни и прецизни действия на 38 пожарникари, работили без прекъсване до сутринта в среда с висока температура и падащи горящи отломки от дървената покривна конструкция, не е допуснато разпространение на огъня и нанасяне на по-значителни щети на една от най-емблематичните сгради в града. Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, днес предстои оглед от оперативна-дежурна група от служители на ОДМВР – Русе, и експерти от РДПБЗН – Русе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK