Цените на жилищата растат, а много стоят празни

Снимка: vesti.bg

Преди дни Брюксел ни предупреди за нов имотен балон. Според последния доклад на ЕК – България е сред страните-членки с тревожно надценен пазар на недвижими имоти, а цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните 2 години.

В  края на 2016 г. имотите са скочили с 12 %, а през първата половина на 2017 г. – с над 8%,

показват данните на Евростат. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 – 2009 г.

В момента най-сериозен ръст се отчита в София, но имотите поскъпват също и в Пловдив, Бургас и Варна. В столицата средно можем да купим жилище за 1000 евро кв. м. В центъра и в някои южни и източни квартали цените достигат 1500 – 3000 евро.

Напук на голямото търсене обаче част от имотите стоят празни,

близо 1,2 млн. жилища у нас са необитаеми. Само в София т. нар. „тъмни прозорци“ са 24%. Ръстът на цените не е съпроводен от повече сделки на пазара, точно обратното, информира NOVA.

Според Пепи Димитрова, експерт на пазара на недвижими имоти у нас, заяви, че пазарът в момента бил в най-хубавата си фаза – „зрял пазар, на който има активност, като активност означава, че има купувачи, има продавачи. И двете страни не бързат и не се чувстват притиснати от някакви обстоятелства и това го прави един зрял пазар“.

Тя е категорична:

„Брюксел определи пазара в България като рисков, базирайки се на едни данни, които са по-скоро спорни.

Всъщност пазарът страда от това, че нямаме реални данни. Ако имахме такива, на база реално сключени сделки, щяхме да видим, че реално на пазара има ръст 3 до 5% за голяма час от имотите и всъщност не можем да говорим за бум“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK