Пожар избухна в резерват "Риломанастирска гора"

Снимка: Infomreja.bg, архив

На територията на резерват „Риломанастирска гора” под Додов връх гори пожар. Сигналът за огнената стихия е получен на дежурния телефон на Дирекция "Национален парк Рила" към 23 часа снощи. 

Директорът на парка е привел незабавно в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност, като са уведомени Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - София и Министерството на околната среда и водите.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон от 45 градуса и е разпространен на площ от 5 хектара.

Засегната от пожара е високопланинска растителност и единични дъврета от бял бор и смърч с локалитет в отдели „19“ и „20“, между местността „Калугерски дол“ и до изворите на река Друшлявища.

Около 30 служители на Дирекция „Национален парк Рила”, Дирекция на Природен парк Рилски манастир и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK