Екскметът на Шишковци Климент Терзийски ще бъде домакин на „Поезия и музика край Струма“

Снимки: НЧ „Асклепион 1998“

По традиция пред студентите ще бъде представено и творчеството на Георги Струмски

Няма как да стане без теб – ти преля шишковската атмосфера в студенсткия пленер „В духа на Майстора“, ти му даде душа и вече толкова години си бил като баща на тези млади хора, не можеш да се откажеш сега! Така реагираха организаторите традиционната артистична инициатива „Поезия и музика край Струма“, която се организира в рамките на пленера, организиран от Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ и Националната художествена академия на опитите бившия кмет на с. Шишковци Климент Терзийски вече да се дистанцира от събитието.

В своите няколко мандата кметуване в селото, в което Майстора избра да живее и рисува повече от четвърт век, той работеше активно за решаването на всички местни проблеми и заедно с това посвети много сили за създаването и утвърждаването на две значими културни събития, едното от които е именно студентския пленер по живопис и скулптура. Нека сега други да продължат, аз направих, каквото можах – опита се да се дистанцира той, но всички знаят, че ролята му за успеха на тези инициативи поне засега е незаменима.

За 8 октомври, за когато е насрочена срещата на студентите с поети и музиканти от Кюстендил и страната, Климент Терзийски вече е организирал шишковските баби да подготвят своята традиционна изложба от зелници, баници и погачи и ще влезе в полагащата му се роля на домакин на събитието. В творческата вечер , която се провежда в двора на къщата, в която е живял Майстора, участие ще взема Габриела Панова – носител на Специалната награда за млад автор от Националния поетичен конкурс на името на Биньо Иванов за 2020 година, и художничката Детелина Тихолова, която е и един от най-успешните български автори на хайку и хайга.

Нейни ученици от Природоматематическата гимназия ще представят своята изложба, която не успяха да покажат в зала заради ситуацията с ковид вируса. По традиция пред студентите ще бъде представено и творчеството на Георги Струмски, който посвети голяма част от книгите си на Майстора и заради големия художник всяко лято се преселваше със семейството си в Шишковци, за да бъде сред хората, вдъхновявали платната му.

Участниците в пленера ще получат и книги на поета, както това винаги е ставало при откриването на изложбата със студентските творбите, съобщи Виолета Атанасова – председател на НЧ „Асклепион 1998“, което е организатор на музикално-поетичната инициатива край Струма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK