Кюстендил към кандидатите на БСП: В общината не остана нито едно селско училище. Как да задържим младите?

Снимки: БСП

"В община Кюстендил не е останало нито едно училище. Това е тъжно, няма как да имаме млади хора, като нямаме училища, денонощна аптека и инфраструктура". Тези проблеми споделиха пред кандидата за евродепутат от листата на "БСП за България" - Петър Витанов, жителите на Кюстендил.

Той заяви, че за 10 години Бойко Борисов е съсипал държавата, за да запази собствения си имидж. "Когато няма поминък и икономическа перспектива, няма кой да остане тук. Това ни беше отнето и за да го променим, трябва да променим управлението", заяви той.

По думите му Европа изглежда абстрактна и далечна, но всеки ден в Народното събрание се приемат някакви решения, които буквално са спуснати от Брюксел и пряко влияят върху живота на хората.

"С едно щракване се гласува Пакетът за мобилност, който лиши от препитание хиляди български превозвачи и техните семейства, които вероятно също ще напуснат България", каза той.

Витанов посети и с. Шишковци, където беше посрещнат от кмета на селото и жители. Той се срещна с представители на местния бизнес, които споделиха, че има липса на работна ръка, защото младите бягат по големите градове и чужбина. Витанов посети част от местните предприятия и разговаря с работниците. 

"Виждам едно узряване в голяма част от гражданите, с които се срещнах днес. Осъзнаване на необходимостта от промяна на начина на управление най-вече в България, но и в Европа. Владимир Димитров - Майстора е възприел кюстендилското село Шишковци като Рая и той е дал вдъхновение за неговите картини, с които ни е прославил по целия свят. Сега вместо този рай, една област, която дълги години е била известна със своята селскостопанска продукция, в момента се бори за оцеляване", коментира Витанов.

Според него това е типичен пример как не трябва да се харчат европейски средства, как парите за обща селскостопанска политика отиват не по предназначение. Тези неефективно изхарчени средства са способни да убият цели региони“, смята народният представител и кандидат за евродепутат.

„Тъжен е фактът, че от един страхотен край, който е известен със своята продукция, днес възрастните споделиха, че вместо децата да ядат качествени плодове, те са давани на животните, защото изкупната цена на ябълките е била под 10 ст. и хвърлят черешите, защото изкупната им цена е далеч под тяхната себестойност“, продължи Витанов.

Той определи производителите като герои, които въпреки всичко – правителството и политиката на ликвидация, на която всички са свидетели през последното десетилетие.

"Очевидно правителството е неспособно да изравни регионалните дисбаланси в страната. Тъжно е да видим район само на 60-70 км от София, заплашен буквално от изчезване  - с липса на млади хора, без икономическа перспектива, без доходи. Ние в БСП имаме своята визия за България, в която сме казали по какъв начин трябва да постигнем едно догонващо развитие спрямо големите „мегаполиса“ – София, Пловдив, Варна и Бургас", допълни Витанов.

Като лична кауза Петър Витанов определи по-високите и достойни доходи. "България да не бъде повече бъде резервоар за нископлатена работна ръка за по-развитите страни. Каузата ни може да бъде само повишаване на благосъстоянието на хората, за да могат те да останат тук и да бъдат българи“, каза още той, като направи сравнение с основните приоритети на опонентите от ГЕРБ -  дигитализация, глобализация, супер компютър, които определи като тотално скъсване с реалността.

На среща с жители на Кюстендил кандидатът за представител в ЕП Петър Витанов дискутира и въпроси, свързани с двойния стандарт на храните и големите търговски вериги, които реално убиват малкия местен бизнес. Засегнати бяха и темите за европейската прокуратура, за политиката на ЕС с Китай, Брекзит, както и даренията за болни, което той определи, че трябва да бъде реална държавна политика.

В Кочериново кандидатите Петър Витанов и Иван Кръстев продължиха срещите си в рамките на област Кюстендил. „Някои от секторите в държавата са в агония, останалите са в криза -  и образование, и здравеопазване, и сигурност… Нищо! Правителството явно, загледано себе си, не може да види реалните проблеми на хората. Краят на това управление е близо“, заяви Иван Кръстев.

Той е категоричен, че не се съмнява в победата на БСП ЗА БЪЛГАРИЯ на предстоящите Европейски избори. „Работата на социалистите винаги е била да защитава доходите на хората, равенството и техните права“, каза Кръстев.

„Основната ни цел е да свалим Бойко Борисов. Цял ден съм из област Кюстендил. В с. Шишковци, от което идвам, един народен представител Антон Виячев е дарил цялото си имущество, за да изгради училище, а днес в селата няма нито едно. Трябват ни нови антонвиячевци, защото държавата е тотално абдикирала. Тези избори не са само европейски, те са и избори за смяна на модела на управление. Важно е в Европа да се отстояват българските интереси, а парите, които са предвидени, да стигнат до малкия производител. Решенията, които се взимат в ЕП, влияят пряко на нашето ежедневие“, допълни Петър Витанов.

 В град Рила споделиха пред кандидатите, че състоянието на общината е същото като в държавата, даже по-лошо. И поискаха от тях достойно представяне на България в Европейския парламент, делова и честна работа, която ще бъде уважение към подкрепата на хората, а техните искания са скромни – внуците им да останат в родината.

Кандидатът за евродепутат Иван Кръстев посети и Бобошево. Хората там споделиха, че са притеснени от ниските доходи, от липсата на работни места и на достатъчно предпоставки - младите семейства да се задържат там.  “Централната власт трябва да обърне внимание на малките общини, защото няма как да очакваме да се доближим до по-богата Европа, ако не спрем увеличаващата се разликата в стандарта на живот в нашата страна", заяви Кръстев.

По думите му средства се насочват главно към големите градове, а малките са оставени на произвола на съдбата, затова и губят населението си - липсват инвестиции и няма подкрепа от страна на държавата.

"Неадекватната политика на правителството обрече общини като Бобошево на постоянна борба за оцеляване, въпреки усилията на местната власт да инвестира европейски финансов ресурс в ремонти на уличната мрежа и водопровода, в социална и спортна инфраструктура", коментира той. Според него в Бобошево има потенциал и условия за развитие на туризъм - прекрасна природа, исторически и културни забележителности, добра локация – близо до международен транспортен коридор. По думите му привличането на туристи, което ще доведе и до повишаване стандарта на живота тук, е въпрос на далновидна и насочена към хората политика.

В Сапарева Баня, по време на срещата си с Иван Кръстев, хората посочиха като основни проблеми ниските пенсии, обезлюдяването, безработицата, липсата на предприятия. Те изразиха тревога- дали има злоупотреби с общински бюджетни средства при изграждането на резервора за минерална вода.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK