Книгата е доказателство за еволюцията, бъдете мислещи

Снимка: Infomreja.bg

Тестът е посветен на всички, които винаги са били „на първа линия“ пред книгите

Нуждата от мисленето или защо сме хомо сапиенс.

Еволюцията е процес в природата, създаден, за да отдели бозайниците в две групи – такива с изцяло действащ инстинкт и такива, надмогнали инстинкта си до по-дълбока фаза на съзнанието, наречена мисъл.

След разпадането на Първата българска държава обаче мисълта като функция на мозъка да анализира, осмисля, калкулира и преценява е загърбена заради по-лесния начин на живот – именно чрез първичния инстинкт. Съществуването в цикъла сън, храна, съвкупление, раждане, сън, храна… е в пъти по-лесно от вкарването на капка анализ между запетаите. Затова днес има хора, за които се казва, че са на „два метра дистанция“ или един вагон с книги от обществото. Да, вече говорим за хора и за народ, защото индивидът се нарича така заради самостоятелността си, а стадото се обединява заради подчинението си.

Прелистването на поне една книга след детската градина е една стъпка по-високо от останалите, защото светогледът на човека се променя с всеки изминал ред. Има и такива, които не четат класика, не се подчиняват на „списъците за задължителни книги“, давани през лятната ваканция“, тези хора носят характер, който специализира четенето към определена област.

Книгите не дават само знание, а водят до анализ, който е така нужен на хората, за да не бъдат подчинени на предразсъдъци, на страхове и терзания, на липса на контрол и крайна освободеност.

Денят на книгата е точно толкова значим, както и останалите над 2567 други Дни на прегръдката, целувката, майката, таткото, кучето, земята, луната, птиците и водата. Денят на книгата може да и вечер, може и да е сезон, може да е и 3 часа от корица до корица, стига човек да влезе успешно в ролята си на мислещо същество, което има позиция и реторични въпроси, с които да убива невежеството.

Тестът е посветен на всички, които винаги са били „на първа линия“ пред книгите!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK