Изложба оживява 40 години по-късно в книга

Снимка: Община Сандански

Синкретизмът е най-привлекателното в книгата

Това е книга-мисия, книга с послание, което се опитва да вникне в определителите на българския дух, едно задъхано себе-вглеждане на твореца Кръсто Терзиев, който дири морала и устоите ни.

1979 година е преломна за Кръсто, в нея се „случва” изложбата, в която той експонира поместените в настоящата книга графики. Изложбата е открита от проф. Асен Василиев в град Благоевград, впоследствие експонирана в град Сандански и София.

Синкретизмът е най-привлекателното в книгата, тя е единна, в нея от един образ се ражда друг, но на преден план изпъква родолюбието на автора споделя редакторът на изданието Николай Черноземски.

Ето какво сподели и автора на Кръсто 1979 Черно/Бяло:

„Българийо, за тебе те живяха“, така бе озаглавена първата ми самостоятелна изложба. Ровех се в историята, търсейки докосване до личности с изпепеляващ живот, като ги рисувах с перо и четка, черно/бяло, така, както са и живели. Следите от щрихите потъваха в всеобхватната белота на листа, търсейки духовното и образно сливане. Светлината и сянката ме отпращаха в духовното пространство на моите герои, пространство близко, чисто и вдъхновяващо. Чувствах се добре в това пространство, искаше ми се да продължа да търся примера такъв, какъвто историята ми даваше и стремежът към онова докосване до неподправената истинност между редовете. През годините част от графичните портрети заживяха своя самостоятелен живот в книги, вестници, списания и учебници, това ме накара да ги събера в книга наречена от мен книга-скицник и по този начин да покажа и разкажа за Началото. Сандански е градът който сякаш никога не съм напускал, тук са много от моите приятели, роднини, тук е и духовната енергията която ме хранеше през годините, тук е моето несподелено днес, тук е и моето несподелено утре.

Часът и мястото на представянето са известни, Сандански „Епископска базилика“, 18:30 часа на 14.09.2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK