Поетът Асен Стругов издаде нова стихосбирка

Снимка: Infomreja.bg

"Портрет на момиче" съдържа любовна лирика

След поредицата от поетични книги за герои от националноосвободителните борби на нашия народ, поетът Асен Стругов изненада читателите със стихосбирката си „Портрет на момиче“. С нея той доказва, че еднакво добре създава и патриотична, и любовна лирика.

Повечето от творбите в новия поетичния сборник разкриват любовта като магия. Тя дарява влюбения с вяра, радост, щастие и сила. Душата ликува, окрилена и благодарна. Една красива, дълбока и чиста взаимна  любов!

Сърцето ти за ласка се вълнува,

зове за обич моята душа.

Обичам те и все за теб будувам,

и в сънищата с тебе се теша.

          /„Една мечта в очите“/

Лирическият говорител изповядва своята „обич светла“ непринудено, спонтанно. Тя е не само благословен копнеж, не само красива приказка, тя е „въздух и хляб“ за него. Затова в творбите срещаме възклицания като:

                Боже мой, безумно те обичам,

                както се обича самодива!

                              /“Моя ангелска жена“/

За силата на чувството говорят още заглавията на стихотворенията – „За мен ти си всичко“, „За теб живея“, „Не мога без тебе“…

Възторженото чувство слага своя отпечатък и върху начина, по който е описана любимата жена. Тя е „ангелски красива“, „с грейнала усмивка на кокиче“, сравнена е с богиня и фея, а красотата и – със скъп бисер.

В стихотворението „Как да те нарисувам“ вниманието е съсредоточено върху очите на любимата. Те са „с блясъка на синя теменуга“ и „като слънцето на юга топли“. Сравненията, епитетите, метафорите – този образен език извира от нежното и силно чувство – любовта.

Интересно е, че поетът разкрива преживяванията не само на влюбения мъж, но и на влюбената жена, говори от нейно име, гледа на света през нейните очи. Такива са стихотворенията „Свян“, „Нецелунато момиче“, Все към тебе тичам“, „За теб живея“, „Най-щастливата жена“ и много други.

Книгата се състои от три части – „Портрет на момиче“, „Вълшебната магия“ и „Божествена любов“. Третата част е посветена на любовта, която са изпитвали велики мъже, гении на човечеството – Леонардо да Винчи, Ван Гог, Данте, Гьоте… Вазов, Пенчо Славейков, Яворов. Впечатляват и творби като „Ева“, „Пенелопа“, „Сафо“. В тях се оглежда богатата ерудиция на автора и умението му с поетичен език да предаде най-характерното за всеки един от тези световноизвестни образи.

Вълнение предизвикват и стихотворенията, които Асен Стругов посвещава на своите родители. Те завладяват с топлите си чувства и с равносметката на един достоен син. Майка си поетът  характеризира като светица, а баща си - като “смел човек, в труда си устремен“. Двамата му дават пример за достоен живот.

Любовта към родителите се свързва и с любовта към родния край. В стихотворението „Завръщане на село“ поетът пише:

                На село има чудни хора,

                с тях може мъдро да говориш.

                На никого те не завиждат,

                разумни са и не обиждат.

                Затуй сега при тях се връщам –

                при корена и бащината къща.

Стихосбирката „Портрет на момиче“ съдържа творби, които поетът Асен Стругов е писал в продължение на много години. Те въплъщават мъдростта на неговия живот. Затова тук срещаме мисли, които звучат като сентенции. Така стихотворението „Една магия жива“ завършва със стиховете:

                Любовта над всички има власт

                и с обич сътвореното остава.

Авторът отправя и друго послание към читателите, плод на житейския му опит:

                Има мъки, срещи и разлъки

                на живота в буйната река.

                Ала трябва в правите посоки

                да вървим напред със добрина.

Послание, валидно във всички времена!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK