КАТ дебне товарните автомобили и автобусите

Снимки: МВР

Аналогични действия се провеждат в цяла Европа

От днес о 14 февруари е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Освен у нас, действия се провеждат на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, заяви главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Основното, за което ще следят екипите на място е спазване на времето за почивка при водачите на товарни автомобили, спазването на скоростните режими, недопускане на управлението на алкохол и наркотични вещества, изрядност на документите на водачите и товарите, недопускане на превоз на неукрепен товар и нелегални мигранти.

 У нас, освен представители на Пътна полиция, в проверките участват и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а при необходимост в тях ще се включат и представители на Икономическа и Криминална полиция.

В календара ROADPOL е заложено подобни проверки да се правят два пъти в годината – пролет и есен. Целта е да се обърне внимание на водачите товарни автомобили и автобуси да са по-внимателни на пътя, защото при пътнотранспортни произшествия с подобни автомобили, броят на загиналите и ранените е значително по-голям. Основните причини за възникване на произшествия с товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоза на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK