Подредиха изложба, посветена на отминалите 50 години в старозагорската опера

Снимки: Христо Христов

Подредиха изложба с костюми и афиши, програми и партитури, разказващи за отминалите 50 години в старозагорската опера.

Експозицията е дело на Ема Жунич и Любомир Кутин със съдействието на регионален исторически музей, регионална библиотека "Захари Княжески" и Държавен архив - Стара Загора.

Представената юбилейна изложба „50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017“, бе добър повод голямата оперна прима Стефка Минева да дари лични снимки и документи на ДА - Стара Загора.

Стефка Минева е родена на 17.05.1949 г. в Стара Загора. В нейния репертоар са застъпени над 30 оперни заглавия, а участията и на оперните сцени в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, предизвикват истинско възхищение и заслужените овации на публиката.

Сред дарените документи са програми на Метрополитен опера (1985, 1986, 1987 и 1988 г.) на Оперния театър в Цюрих, грамоти от участие в международни фестивали; Указа за удостояване със звание "Заслужил артист", Плакати на операта в Рим, Мотивационно предложение за удостояване със звание "Почетен гражданин на Стара Загора".

Снимки от спектакли в страната и чужбина, вкл. на сцените в САЩ, Лондон, Рим, Виена, Цюрих, Милано, Япония, Испания, Москва, Белгия, Монте Карло, Месина, Рио де Жанейро и др.

 

Снимка: Държавен архив - Стара Загора

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK