Откриха изложбата „Портрет имаш, жена нямаш“ в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Изложбата "Портрет имаш, жена нямаш" на Исторически музей - Попово бе открита в къща – музей „Димитър Пешев“ – Кюстендил. Това е третото гостуване в рамките на настоящата календарна година на музей – Попово в града под Хисарлъка.

„Портрет имаш, жена нямаш“ представи Пламен Събев – директор на гостуващия музей и автор на изложбата. Тя представя пътя на българската емиграция в първата половина на ХХ в. към Северна и Южна Америка, Европа и Автралия с акцент върху чисто човешкото измерение на това социално явление.

Показани бяха  материали – снимки, документи и лични вещи на емигранти, съхранили драматизма от раздялата на семействата, пропилените пари, разочарованието, което в повечето случаи съпътства емигранта.

„Изложбата се роди миналата година, финансирана е от Министерство на финансите. В нея е показана голямата трагедия за раздялата, съсипаните човешки съдби, разделените семейства. Посветена е на трагизма на българските емигранти.

Нашият край е дал доста голяма емиграция по тогавашните статистики. Заминавали са дори и богатите, което го отдаваме на някаква предприемчивост.“, каза Пламен Събев.

Като цяло изложбата осмисля и представя съдбите на обикновените хора, които персонално са извън фокуса на историята, но като група са съзидатели на значими събития от нея.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK