След Нова година започва ваксинацията срещу КОВИД, заяви доц. Кунчев

Снимка: БГНЕС

Ако 60-70% не са имунизирани, то няма да се достигне до стаден имунитет

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов представиха Националния план на България за готовност при пандемия, който се разглежда на днешното правителствено заседание. 

При изготвянето на проекта са използвани насоки на СЗО.

Целите са намаляване на заболеваемостта и смъртността, поддържане на функциите на важните сектори и служби, адекватна и навременна информация относно предприетите мерки.

Планът има общ характер. Той е един програмен документ, основополагащ за справянето и осъществяването на комуникация между ведомствата за справяне с определена пандемия. Този план е основополагащ за всички останали планове за различни пандемии като грипа, като коронавируса и други пандемични заболявания.

В изпълнение на решението на НС е разработен този генеричен план. Планът дава основните насоки и точки: как да се прекъсне епидемията и да се намали влиянието му, да се осигури в кратък срок ваксини, да се осигури нормално функциониране на държавата, дейността на важни за държавата органи, както и бизнеса. Ключово значение има правдивата информация, която достига до хората и как е поднесена тя, уточни доц. Кунчев.

Със сигурност след Нова година ще започнем имунизации. Ако 60-70% не са имунизирани, то няма да се достигне до стаден имунитет, заяви Кунчев.

През последните 10 години човечеството се е сблъскало с епидемии като зика, ебола, средиземноморския вирус.

До четвъртък МЗ ще разработи и национален план за ваксинация, който ще бъде представен на МС за утвърждаване. Председател на координационния съвет за ваксиниране е проф. Красимир Гигов – генерален директор на БЧК.

Ваксините ще бъдат доброволни! Те ще бъдат безплатни, подчерта проф. Ангелов.

Ангажимент на Координационния съвет е всеки българин, желаещ ваксина, ще получи такава, каквато пожелае. В България ваксините ще бъдат същите, каквито и в останалите ВС държави, каза Ангелов.

До края на седмица РЗИ-тата в София и Бургас ще бъдат оборудвани с по два фризера, за да се достави ваксината на „Файзер“.

Хладилниците ще са 4, които ще поемат първата доставка, каза Ангелов.

Проф. Мутафчийски заяви: проф. Гигов е с много голям опит в организацията в здравеопазването и във военна и в „цивилна“ обстановка. Той има опит, познания, размах на действие и искам да му кажа, че може да разчита на ВМА в процеса на ваксинация. В болницата ще има 3 фризера за съхранение на ваксини.

Проф. Балтов каза: Спешната болница в „Пирогов“ е в тясна колаборация с БЧК и ПСС. Ние имаме готовност да предостави хладилници.

Планът е различен от останалите, защото той не е за конкретна болест, а за всякакви пандемични обстановки, обясни доц. Кунчев. Според СЗО е, че все повече пандемии ще влияят света.

Остойностяването на плана възлиза до момента на 2 млрд. лв. Само сумата за служителите на първа линия е 80 млн. на месец. А за януари се очаква да се увеличи до 100 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK