Масови арести и сълзотворен газ при протеста в Париж

Снимки: БГНЕС

Сълзотворен газ, стотици арестувани и нови сблъсъци в Париж на фона на четвъртия протест на „жълтите жилетки”, съобщава АФП. Демонстрациите, започнали преди месец като протест срещу поскъпването на горивата, се превърнаха в недоволство срещу президента Еманюел Макрон, който бе определен като „президент на богатите” и по улиците на френската столица се чуха призиви за оставката му. По улиците на Париж се движат бронирани автомобили за пръв път от бунтовете, избухнали през 2005 година в бедните крайни квартали.

31 000 са протестиращите „жълти жилетки” в цяла Франция. Около 8000 са демонстрантите в Париж. Задържани са 700 души, повечето от които във френската столица. Облаци гъст черен дим се издигат над централната част на Париж – демонстрантите от движението „жълтите жилетки” подпалиха автомобили и кофи за боклук на емблематичния булевард „Шанз Елизе”, съобщава Ройтерс.

Четвъртият по ред протест срещу поскъпването на горивата, който прерасна в масов призив за оставката на президента Еманюел Макрон, отново се превърна в погром. Въпреки засилените мерки за сигурност – в Париж патрулират близо 8 000 полицаи и 12 бронирани автомобила, и по-малкият брой участници е демонстрациите спрямо предишните протести – само около 8 000 души, властите не успяха да предотвратят безредиците. Би Би Си съобщава, че са ранени близо 30 души, 3 от които полицаи. В цялата страна са задържани около 700 души, в подозрения за подстрекаване към безредици, по-голяма част от които са арестувани в Париж.

Полицията използва сълзотворен газ в опит да разпръсне огромната тълпа протестиращи от движението „жълтите жилетки” още рано сутринта. Шествието се насочи към емблематичния булевард „Шанз Елизе” в самото сърце на френската столица, който бе блокиран от силите за сигурност. Именно там станаха и първите сблъсъци с органите на реда.

Малко преди началото на протестите полицията задържа 354 души, у които са намерени маски, павета и заготовки за коктейли „Молотов”, и които са заподозрени в подстрекателство към размирици. Френската столица е буквално под блокада – не работят магазините, затворени са основните туристически обекти, градският транспорт в централната част на града не се движи, а влаковете от метрото не спират на спирките в центъра.

По улиците на Париж патрулират близо 8 000 полицаи и най-малко 12 бронирани автомобила. Вътрешният министър Кристоф Кастанер вече заяви, че властите ще „проявят нулева толерантност” спрямо насилието. Близо 70 души бяха арестувани в Брюксел по време на протест на „жълтите жилетки” – демонстрация, в подкрепа на протестиращите срещу високите цени на горивата и поскъпващия живот, в съседна Франция.

Засилени мерки за сигурност бяха предприети в района, където се помещават сградите на европейските институции в белгийската столица. Полицията издигна барикади и не допускаше пешеходци и автомобили в близост до сградите на ЕК и ЕП. Протестиращите се събраха на две локации в града, но до инциденти не се стигна. В белгийската столица също имаше протест.

„Извършени са около 70 ареста – основно като предпазна мярка”, заяви говорителят на брюкселската полиция Илсе Ван Де Киире. Според информационна агенция „Белга” демонстранти – предимно млади хора, са блокирали магистралата, свързваща Брюксел с градчето Рекем във Фландрия, разположено близо до френската граница.

Протестиращите са издигнали и барикади близо до френско-белгийската граница в непосредствена близост до Адинкерке. Протести в знак на солидарност с движението на „жълтите жилетки” се проведоха и в Унгария, и Гърция. / БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK