Подозрения за манипулиране на 2,5 млн. гласа на референдума в Турция

Източник: EPA/БГНЕС

До 2,5 милиона гласа може да са манипулирани на референдума за конституционни промени в Турция, който пренасочи властта в ръцете на президента Реджеп Ердоган.

Това заяви пред радио ORF Алев Корун, австрийски член на мисията от наблюдатели на Съвета на Европа, предаде Ройтерс.

Мисията от наблюдатели вече обяви, че референдумът е проведен при неравни условия, тъй като в медиите е доминирала кампанията за "да" на референдума и са били извършени арести на журналисти, а също така са били затворени медии.

Но Корун поясни, че има нередности и при гласуването.

Това се отнася за факта, че действително законодателството позволява само официални пликове за гласуване. Обаче най-висшият избирателен орган реши, което е в разрез със законодателството, че трябва да се приемат пликовете без официален печат, добави тя.

Има подозрения, че до 2,5 милиона гласа може да са манипулирани, изтъкна австрийският депутат от Зелената партия.

Тя поясни, че полицията в Диарбекир е попречила на двама нейни колеги да влязат в избирателни секции. Наблюдателят също посочи и видеоматериали в социалните мрежи, които показват хора да гласуват по повече от веднъж, въпреки че това все още не е доказано.

Тези оплаквания ще бъдат взети много на сериозно, отбеляза Корун и добави, че такива нередности могат да предрешат вота.

51,4% гласуваха в полза на президентска система. Разликата с лагера "не" е под 2 милиона гласа. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK