Подозират умишлен палеж в гората над Илинденци

Снимка: Infomreja.bg, архив

Около 100 декара борова гора, част от която вековна, са засегнати при възникналите вчера два пожара край село Илинденци, на територията на „Държавно горско стопанство Струмяни”.

Докато горски служители и екипи на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са гасили първото огнище, обхванало площ от над 50 декара, втори пожар е избухнал на разстояние от около 300 метра. Това буди съмнение, че гората е запалена умишлено.

Само през вчерашния ден служители на Югозападното държавно предприятие са участвали в потушаването на 6 пожара на територията на „ДЛС Осогово” – Кюстендил и държавните горски стопанства в Самоков, Невестино и Петрич.

Заради високите температури и повишения риск от горски пожари Югозападното държавно предприятие призовава туристи, полски и горски работници, собственици на имоти в близост до горски територии, към повишено внимание при боравене с огън и извършване на дейности на открито.

От началото на годината до момента на територията на предприятието са възникнали 40 пожара, като засегнатите площи са 1900 дка. Човешка небрежност е основна причина за над 2/3 от запалванията, на следващо място са тези с неизвестен извършител, два от пожарите са умишлени и само един - възникнал по естествен път от мълния. За сравнение към същия период на миналата година са регистрирани 38 пожара в горски територии, които са засегнали 4500 дка.

Във всички териториални поделения на ЮЗДП е създадена организация и се поддържа постоянна готовност за реакция в случай на горски пожар. Служителите дежурят денонощно и следят за спазване на забраната за палене на огън, освен на специално обозначените места в планините.

В пълна готовност да се включат в гасенето са и 10-те специализирани противопожарни автомобила с висока приходимост, с които разполага предприятието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK