Подозират бившия съпруг на проф. Дилова за кражбата в Долен

снимки: Румен Тюфекчиев

Въпреки преживения стрес след извършения нагъл обир преди дни от маскирани крадци, които нахлуха в дома на проф. Юлия Дилова в с. Долен, вчера тя благодарение на задружните доленци намери сили да открие готвения от нея и членовете на Инициативния комитет празник по случай 100-годишината от освобождението на Сатовчанския край и село Долен. 

Местните жители и много столичани, които имат къщи в красивото селце, не позволиха празникът да бъде провален и въпреки откраднатите парични дарения в размер на 5 000 лева, честването се проведе при перфектна организация.

С багажници, пълни с тави с баници, погачи и сладкиши, тенджери с кюфтета, пилешко с ориз и други гозби пристигнаха в Долен поканените за празника множество софиянци, собственици на къщи в селото, след като разбраха за кражбата от дома на професорката.

За да бъде пълна дългата празнична трапеза, подредена на площада в Долен, и нищо да не липсва на нея, се погрижиха и десетки жители на селото, които вдъхнаха кураж и вяра на проф. Дилова да застане пред микрофона и въпреки преживяното, да открие подобаващо празника.

Фирма производител на безалкохолни напитки също направи дарение за честването в Долен.

Депутатът Георги Андонов, който е доленски зет, кметът на община Сатовча Арбен Мименов и кметът на село Долен Валентина Мицикулева поздравиха местните жители и гости с юбилея по случай освобождението.

Всички се преклониха и пред паметта на загиналите в Балканската война - майор Никола Лазаров Топалов, Делчо Червенаков, Благой Саев, Петко Анакиев, Тодор Хаджийски, всички погребани навръх Свети Костадин, наречен вече Майоров гроб.

Както ИНФОМРЕЖА писа, преди дни маскирани крадци нахлуха в дома на проф. Юлия Дилова, завързаха очите и ръцете й и откраднаха събраните 5 000 лева за празника на Долен, както и три мобилни телефона и лаптоп.

Дилова с големи усилия успяла да се развърже и от телефон на съседи уведомила полицията за случилото се.

Дни след усилени разследвания и разпити на много хора от селото по случая вече има версия за евентуалните извършители. Разследването не е приключило, но на този етап се отхвърля нападателите на професорката да са местни жители. Почеркът на престъплението приличало на поръчково организирано за кражба на пари и ценности.

Седмица преди обира на гости в къщата й в Долен е бил бившият съпруг на Юлия Дилова - Кирил Христосков - бивш кадър на шести отдел на Държавна сигурност и ексначалник на отдел "Антики" в НСБОП.

Има съмнения, че именно бившият съпруг на проф. Дилова е изпратил в дома й неканените среднощни гости, коментират с половин уста разследващи случая криминалисти.

Отворени за обществеността обаче останат няколко въпроса - дали изобщо работата по този случай ще продължи и дали ще бъде разнищен докрай, ако в действителност зад престъплението стои небеизвестният Кирил Христосков и дали целта на обира са били въпросните 5 000 лева, лаптопа и мобилните телефони.

 

снимки: Румен Тюфекчиев
снимки: Румен Тюфекчиев
снимки: Румен Тюфекчиев

КОМЕНТАРИ

Бо16:32 - 24.03.2013
Обади се за кафе: [email protected] Бо/жимир
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK