Подновиха протестите в Брезница, Живков получи заплаха по телефона

снимки: Мехмед Боюкли

Родители подновиха протестите в Брезница, като отново не пуснаха децата си на училище. Тази сутрин от близо 300 деца в първа смяна в класните стаи са влезли едва пет.

"Родителите са непреклонни, че няма да спрат протеста си, докато не бъде сменен временно назначеният за директор на училището Ангел Живков", заяви кметът на селото Иса Хаджиоли. Според него майките се почувствали излъгани, тъй като преди дни на среща с представители на просветното министерство и началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов били уверени, че ще бъде обявен конкурс за нов директор, а Живков ще сдаде поста.

Снощи Инициативният комитет е провел свое заседание и е излязъл с решение стачните действия да бъдат подновени. Случаят в Брезница добива все по-ярко изразен политически характер и с намесата на депутати.

Според депутата от ДПС Алиосман Имамов, който призна, че снощи отново е участвал в заседанието на Инициативния комитет в селото, началникът на инспектората е длъжен да се съобрази с мнението на родителите. Той прогнозира, че ако не бъде решен проблемът, голяма част от родителите ще преместят децата си в друго училище.

"Хората в Брезница протестират срещу един законов акт на държавата. Не е нормално родителите сами да определят кой да е директор на училището. На срещата с представителите на министерството родителите се съгласиха да изчакат да бъде проведен нов конкурс и така да се сложи край на напрежението, но вероятно са получили нови инструкции от партийни активисти на ДПС и тази сутрин са подновили протестите". Това заяви народният представител от ГЕРБ Георги Андонов.

Според него ситуацията в Брезница все повече заприличва на полиически цирк, а ДПС цели по този начин да втвърди позициите си в Гоцеделчевския регион и най-вече в селата със смесено население. Андонов е категоричен, че с назначението на Ангел Живков за директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" законът не е нарушен и няма причина веднага да се назначава нов директор.

Депутатът от ГЕРБ допълни, че ситуацията в училището в Брезница наподобява тази в Рибново, където през януари родители също протестираха срещу назначаването на новия директор Манчо Джуркин.

"Там на пръв поглед напрежението е туширано, но все още има родители, които не могат да приемат, че Манчо Джуркин ръководи училището, най-вероятно подтиквани от активисти на ДПС", коментира Андонов. Според него, ако по случая в Брезница инспекторатът отстъпи, ситуацията ще се повтори и в други села с преобладаващо мюсюлманско население, от което потърпевши ще бъдат отново децата.

Междувременно стана ясно, че временният директор на училището в Брезница Ангел Живков е получил тази сутрин анонимно обаждане по мобилния си телефон. Мъжки глас го заплашил, че ако не се откаже от поста, ще му се случи нещо лошо.

За телефонната заплаха Живков вече е внесъл жалба в полицията.

 

КОМЕНТАРИ

hhh22:57 - 05.04.2012
Немие ясно защо трябва да се псуваме рогаем и тн,нали всички сме хора,без значение от религията.Жалкое че има хора които неса запознати всъщност за какво е протеста и само рогаят и псуват.Протестът НЕ Е за това, че директора е християнин.Хората искат просто временно изпълняващ длъжността директор да е от учителският колектив,а след конкурса най-достоиният.И ПАК КАЗВАМ РЕЛИГИЯТА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ.
Шехинов08:06 - 02.04.2012
И стига вече сте противопоставяли хората на местни и градски
Шехинов до комунист07:59 - 02.04.2012
"комунистче" пиши си истинското име.Аз съм си в СДС /а не бивш активист/и партиите не ги сменям, като някой друг по 2-3. Ако искаш нещо да ми кажеш, направи го като човек....И колкото това да е трудно смятам, че съм човек, който обича родината си /за разлика от по-голямата част от интернационалистите /. Моята истина е закона тя не е твоята, защото от едно време още сте научени, че за вас закона не важи и че има само една истина и тя е вашата, демокрация и плурализъм за теб е нещо не понятно. Друг път преди да пишеш подготви се по-добре. Можеш да ме обвиниш в други грехове/защото няма хора без такива/, но точно тези ....!!!
Местен съвет на ДПС Брезница16:35 - 01.04.2012
Местния съвет на ДПС село Брезница, благодари на всички тука свой душмани и противници. Благодарим ви господа.Без да правим никакви усилия ние от партия ДПС се радваме на народната радост и подкрепа. Вижда се че мрънкате затова че в ДПС има възродители. Няма такова нещо. Възродителите има но това сте вие.Продължавяйте в същия дух. Ние наистина сме ви много благодарни.

FACEBOOK