Подновеното разширение на лифт "Тодорка" в Банско се оказа законно

Снимки: Коалиция "За да остане природа в България"

Подновеното разширяване на триседалковия лифт "Тодорка" в ски курорта Банско с шестседалково съоръжение не нарушава законовите изисквания, стана ясно от съобщение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) днес, пише Мediapool.bg. По-рано през деня от екокоалицията "За да остане природа в България" обявиха действията на свързаната с концесионера на ски зоната "Юлен" фирма "Маренго Трейдинг" по реконструкцията на лифта за неправомерни.

От ведомството посочват, че за реконструкцията на седалковия лифт не е необходимо извършване на оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. "Маренго" била уведомена за това в началото на август 2014 г. с писмо от екоминистъра от ДПС Станислав Анастасов в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски. В него се посочва, че няма основания да се даде отрицателно становище по инвестиционния проект на "Маренго" за новия лифт, тъй като подмяната влизала правомерно в разпоредбите на Закона за устройството на територията.

Писмото на Анастасов е обжалвано от природозащитници пред Върховния административен съд (ВАС) от Асоциация на парковете в България, по казуса са образувани и прокурорски преписки в Окръжна прокуратура Благоевград, Софийска градска прокуратура и Върховна административна прокуратура (ВАП), пише в съобщението на МОСВ.

ВАС обаче оставя без разглеждане жалбата срещу решението на бившия екоминистър. Прокурорската преписка на Софийска градска прокуратура пък отказва преди два месеца да образува досъдебно производство по случая, а проверките в Окръжна прокуратура Благоевград и на ВАП все още са в ход, допълват от ведомството. То посочва, че на 25 май 2015 г. главният архитект на Банско е дал разрешително за строеж по проекта за реконструкцията на триседалковия лифт "Тодорка“.

Освен това в началото на юни МОСВ било поискало от районната дирекция за строителен контрол резултатите от служебна проверка по Закона за устройство на територията на издаденото разрешение за строеж. От там отговорили, че няма проблеми с разрешителното.

От екоминистерството заявяват, че приключване на проверките от Окръжната прокуратура в Благоевград и ВАП и постановяване на съответните прокурорски актове няма да разреши отсичането на набелязаните 88 дървета бяла мура и смърч, за да се разшири просеката на лифта.

Случаят с разширяването на лифта се разшумя отново, след като от екокоалицията "За да остане природа в България" обявиха, че това става незаконно и на място снимаха как се сменят основите на стария лифт и набелязаните за отсичане дървета за просеката на съоръжението, за което се твърдеше, че няма да заеме допълнителни площи от националния парк "Пирин" и дори ще е по-малко от предишния лифт.

От организацията посочват, че извършваните дейности от "Маренго" са в нарушение на концесионния договор, подписан между екоминистерството и "Юлен", за който от години се твърди, че ще бъде ревизиран, но поредната назначена проверка от премиера Бойко Борисов в началото на 2015 г. още се бави с изводите и предложенията си за решаването на проблемите с ползваната в повече от "Юлен" площ в парка за нуждите на ски зоната.

"Новият лифт не фигурира въобще в концесията за ски зона Банско. Съответно започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии изключителна държавна собственост в Национален парк "Пирин", като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания", пише в съобщението на "За да остане природа в България".

Природозащитниците припомнят, че проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян през 2011 г. от екоминистъра Нона Караджова в предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк "Пирин".

Писмото на екоминистъра Станислав Анастасов обаче дават картбланш на фирмата да строи и това вече е в ход, въпреки изявленията на премиера, че иска да се изчистят всички проблеми в ски зоната и концесията за ползване на част от националния парк.

Затова и от коалицията са поискали официално от Агенцията по кадастър и министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт "Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19.3 дка съгласно концесионния договор.

От "За да остане природа в България" предупреждават, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк "Пирин" от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Nikki07:57 - 12.08.2015
Колкото и да ни обвиняват, че всичко се прави незаконно, не може ей така на собствена воля някой да си строи в БАнско. Разбира се, че имат позволение и си е законно
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK