Поддържате ли екипния дух във Вашата фирма?

Забелязвате ли, че Вашите служители напоследък идват намусени и с нежелание за работа? Липса на ентусиазъм? А често ли възникват конфликти?

Ако отговорите са „да”, то нещо не е наред. Всички знаем, че едно от най- важните условия за успеха на всеки бизнес е сплотеността и чувството за единност в един колектив.

Ние от Счетоводна къща “Крестън БулМар - Кюстендил” ще Ви подскажем някои стъпки за поддържането на екипност във Вашия бизнес.

На първо място съобщавайте ясно целите си! Служителите очакват от работодателите си да им определят основните цели в работата. Когато тези цели са ясно конкретизирани, всички ще могат да разберат към какво се стреми компанията. Няма да има несигурност или объркване, ако служителите сами се опитват да си изяснят целите.

Възнаграждавайте успеха! Това може да е нещо съвсем дребно, като обяд или предметна награда, но със сигурност ще повиши ентусиазма на служителите Ви.

Поздравявайте хората от екипа си за добре свършената работа! Това винаги помага. Хората имат нужда да разберат, че забелязвате добрата им работа. Всяка похвала би повдигнала духа и самочувствието на служителите, а от там и тяхната мотивираност.

Поставяйте разумни срокове! За всяко изпълнение на дадена задача е необходим различен срок. Не поставяйте срокове, които са невъзможни за постигане.

Не забранявайте на хората си да общуват извън работно време, напротив, поощрявайте активните неформални взаимоотношения! Общото излизане на обяд или в почивните дни дава много възможности за опознаване и сближаване.

Не оставяйте хората си на отчаянието! Съвсем нормално е всеки човек да има моменти на спад в настроението и мотивацията, което обаче се отразява неблагоприятно на постиганите резултати. В такива ситуации вместо да се ядосвате на служителите си и да им крещите да си оправят поведението, просто поговорете с тях. Опитайте се да изясните каква е причината за това състояние, какви проблеми имат. Може разговорът да е малко неловък, но ако споделите някоя лична случка ще предразположите служителят да Ви сподели.

Правете мили жестове! Кафе за целия офис или кутия бонбони, от време на време, биха повдигнали духа на служителите. Всеки цени малките жестове и определено би послужило за по-позитивно отношение към работата.

Бъдете за пример! Помнете, че негативизмът и лошото настроение са заразни и ако Вие идвате винаги в лошо настроение, това ще се отрази и на Вашите служители. Старайте се да сте в добро настроение, сведете критиките към служителите си до минимум и така и те ще идват с желание на работа.

Осигурете равни възможности за обучение! Направете така, че всички да имат равни възможности за развитие и обучение, а не това да са привилегии само за определени хора.

Помнете, че Вие като мениджър трябва да се стремите да поддържате екипния дух във фирмата. Това ще създаде пълноценна среда не само за служителите, но и за Вас, тъй като Вашият успех зависи от тяхното качествено изпълнение на работата. Ако искате още полезни съвети, винаги можете да се обърнете към нас - Счетоводна къща “Крестън БулМар - Кюстендил”.

 

КОМЕНТАРИ

тони15:17 - 22.06.2015
Служителите очакват от работодателите си да им определят основните цели
деница15:15 - 22.06.2015
всички да имат равни възможности за развитие и обучение=
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK