Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки

 

1. Кои хора трябва да подават Декларация образец № 7?

 

Основно Декларация образец 7 се подава от безработни лица, които не получават обезщетение от държавата. Тя се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, в който сте останали без работа или осигуряване.

 

2. Защо здравните ни осигуровки са непогасени, въпреки че сме ги платили?

 

Има много случаи с хора, които въпреки че са платили здравните си осигуровки, при проверка на здравноосигурителния си статус, се оказва, че са с прекъснати права, т.е. те не са здравно осигурени. Най-често срещаната причина за този проблем е, че тези хора не са подали въпросната Декларация.

От началото на 2013 година всички хора, които плащат здравните си осигуровки, като безработни лица, трябва да са подали Декларация № 7 в Националната агенция по приходите (НАП).

Чрез тази декларация информирате данъчните служби за размера на месечното ви задължение за здравни осигуровки. В противен случай, нямате определен размер на задължението и парите, които внасяте за здравни осигуровки, няма да отиват за тяхното погасяване, а ще се водят като надвнесени.

 

3. Какво ще стане с парите, които сме дали за здравни осигуровки, но се водят като надвнесени в системата на НАП  и има ли глоби за неподаването в срок?

 

В момента, в който подадете декларация образец 7, сумите, които се водят като надвнесени за покриване на здравните ви осигуровки, ще покрият месеците, за които са дължими.

Съществуват няколко варианта за подаване на въпросния документ. Един от тях е да го подадете на място лично или посредством упълномощено лице. Друг вариант е да изпратите документа по пощата с обратна разписка.

За съжаление има и глоба за хората, които не са подали навреме въпросната декларация.

За наше успокоение, в закона е предвиден давностен период от една година, след който глобата, която трябва да бъде наложена, губи давност т. е., ако е изминала една година, няма да бъдете глобени за това, че не сте подали навреме декларацията.

В заключение, ако сте останали без работа и няма да получавате обезщетение от Бюрото по труда, а пък искате да си плащате здравните осигуровки, за да не станете здравно неосигурени, трябва да подадете Декларация образец 7 в НАП.

Счетоводна къща Крестън БулМар – Кюстендил може да ви предпази от тези нежелани последици, да ви помогне в попълването и подаването на необходимите данъчни и платежни документи.

 

КОМЕНТАРИ

М.П.Петров20:22 - 09.11.2017
Нацията тотално опростачва! Опростачен народ излъчва опростачени Народни представители /народни вредители/, които произвеждат абсурдни закони. Наѝ-добре е да спрем да се здравно осигуряваме. Защото и като осигурени когато се разболеем лекарите ни рекетират да плащаме! Съвсем малка е разликата дали си осигурен или си на платен преглед. А не дай боже да ти се наложи по-сложна операция или специфично лечение. Плащаш си като поп. Натрисат ти избор на лекар, без да си избирал нещо. И не само това. При този отлив от осигуряващи се вместо да облекчават гражданите, народните вредители им създават все по-големи трудности. Покраѝ многото причини и това е една от причините над два милиона от децата и внуците ни да напуснат България /Дългария/. ВСЕКИ НАРОД З АСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ СИ! И СЪДБАТА СИ! НАШИЯ ОВЧИ НАРОД СЪЩО!
диди08:33 - 25.10.2014
Перфектно.
gfg19:57 - 22.10.2014
ok e
Dani19:54 - 22.10.2014
супер

FACEBOOK