Почти 100 % от намерените мъртви птици от началото на годината в Гоцеделчевско са били наранени

Тръстиков блатар - женски, снимки: БДЗП-Гоце Делчев

Почти 100% от намерените мъртви птици от началото на годината са причинени от наранявания. Изстрели от ловни и въздушни пушки или удари в прозорци и стъклени витрини, информира председателят на Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев - Димитър Попов.

Класацията се оглавява от семейство Гълъбови и разред Врабчоподобни. Данните са от Гоце Делчев и района.

"За голяма част от птиците ни съобщават загрижени хора, които се свързват с нас по социалните мрежи. Друга част откриваме по време на нашата теренна работа, но в повечето случаи не може нищо да се направи, понеже птиците са в много тежко състояние или вече са мъртви", коментира Попов.

Става въпрос за десетки случаи на открити мъртви птици от началото на годината, но те не са заразени с птичи грип, нито страдат от някакво заболяване.

"Голяма част от птиците са наранени умишлено, казвам го с огромно съжаление, защото птиците са важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и са част от екосистемите", споделя още природозащитникът.

Отстрелват се и грабливи птици, които освен че не са ловни обекти, но и попадат в различни категории на Червената книга на Република България.

Малка част от тях стават жертва при сблъсък с електропроводи и необезопасени електрически стълбове.

Именно затова миналата година Българското дружество за защита на птиците стартира съвместен проект с ЧЕЗ, озаглавен “Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“.

 

Гугутка
Сврака
Горска улулица

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK