Хората с увреждания в Гоце Делчев вече имат свой самодеен състав

Снимка: Сдружение на хора с увреждания

В празничната програма в Делчево, където по традиция се чества Трифон Зарезан, ще участва и самодейният състав за народни песни към Сдружението на хората с увреждания в Гоце Делчев. Това ще бъде неговата първа изява на сцена.

„На първи януари бяхме на гости в Лъжница и там се роди идеята да си направим състав“ – разказва председателката на Сдружението Росица Трендафилова.

Ентусиазирали се и решили да участват във фестивалите за хора с увреждания. Песните изпълняват в съпровод на тамбура, тарамбука и акордеон. Носиите им са различни, всяка самодейка се облича с каквато има, но по-нататък ще си ушият еднакви. Щом всичко правят с желание, и това ще стане.

Следващото им намерение е, когато се събират, жените да плетат терлици и шалове, които да продават на търг и така да се подпомагат финансово. Общината не им отказва помощ, но не могат за всяко нещо да искат средства.

„Гледаме да приобщим инвалидите към нормалната среда на живот“ – продължава госпожа Трендафилова. Тя разказва за това как задружно честват Деня на инвалида, Коледа , Бабинден, Осми март, имени и рождени дни, как се срещат със сродни организации от Сопот, Плевен, Стара Загора, Ямбол, Симитли, Батак, Микрево, Петрич. Хората остават доволни и питат кога ще е следващото мероприятие. Много са доволни и от младата лекарка д-р Мария Тоскова, която на доброволни начала редовно им мери холестерола, кръвното налягане и кръвната захар.

В разговора ни става дума, разбира се, и за паричната помощ, отпускана от Съюза на инвалидите. От февруари - март в Клуба на Сдружението в Гоце Делчев се приемат документите на хора с увреждания, които кандидатстват за такава помощ, от четирите общини в района. Тук документите  се обработват и изпращат на координатор в Благоевград. Хората си получават парите  по пощата през месеците септември – октомври.

През последните години Общинската организация на хората с увреждания наброява 150 – 200 души. Разбрали цената на човешкото здраве, те се радват на всяка възможност за социални контакти и разнообразие в живота.

 

Снимка: Сдружение на хора с увреждания
Снимка: Сдружение на хора с увреждания
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK