Съдят двама мъже, държали кокаин за 88 милиона лева в ателие в Студентски град

Снимка: МВР, архив

Дрогата била открита в багажника на мерцедес

Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.П. и М.Н. за извършено от тях престъпление по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

По обяд на 24.05.2020 г. полицейски служители установили лек автомобил „Мерцедес“, паркиран в тревна площ зад блок 11-13 в ж.к. „Студентски град“ в столицата. На шофьорското място в колата седял Н.П. Поведението му се сторило подозрително на органите на реда. Попитали го дали държи забранени от закона вещи. Мъжът признал, че в багажника има кокаин.

При условията на неотложност МПС било претърсено, а Н.П. задържан. В автомобила били открити и иззети два сака, съдържащи 40 пакета облепени с кафяво тиксо. Във всеки един от тях имало бяло вещество, за което впоследствие е било установено, че е кокаин. Общото тегло на дрогата, открита в паркирания автомобил, възлиза на 39,729 килограма, на стойност 9 335 959 лева.

В хода на разследването е било изяснено, че задържаният мъж, през февруари 2020 г., бил наел ателие в сграда на ул. „Професор Атанас Иширков“ в ж.к. „Студентски град“. Освен него въпросният имот бил трайно обитаван и от М.Н.

В резултат на извършено претърсване в шкаф и гардероб било открито голямо количество наркотик, разпределен в 327 пакета. Общото му количество е 325,041 килограма, чиято стойност възлиза на 78 785 294 лева.

В ателието били установени и иззети електронна везна, машина за вакуумиране, както и тетрадка. В нея имало ръкописни записи, цифри и знаци, извършени от М.Н. От съдържанието й се разбирало за отделни пресовки дрога, внасяна и изнасяна от ателието, обща бройка, видове наркотик, с оглед щампите (картинки) върху опаковките.

Върху вещите били открити дактилоскопни следи и клетъчен материал, съвпадащ с ДНК профилите на двамата обвиняеми.

Предстои делото да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK