ПОД ПРИЦЕЛ: Предстои ли масово закриване на ТЕЦ-овете?

Снимка: nova.bg

Темата коментират експертите Кристина Лазарова и Георги Стефанов

"Миньорите са наясно, че въглищната индустрия малко по малко си отива. Постоянно си говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България”, обясни председателят на Борда на директорите на ТЕЦ „Бобов дол“ и основател на платформата „Brown to green” Кристина Лазарова.

Според нея в държавата е трябвало да се направят няколко промени, които не са направени. Лазарова обясни, че за половин година трябва да се реши с какво да се замени въглищното производство в тези региони, а работниците – преквалифицирани. В ТЕЦ „Бобов дол” са решили да изработват микс от природен газ, водород и синтез газ, който може да се произвежда у нас.

„Преходът в този сектор на енергетиката вече се случва от десетилетия. За всички са осигурени достатъчно средства за този преход. Цената, която плащаме, обаче е твърде висока”, смята експертът по промените в климата във WWF Георги Стефанов.

Той обясни, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава членка, които да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, произвеждането на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

„Ние трябва да се научим как да бъдем максимално независими с ресурс, който можем да си набавим и произведен сами. Трябва първо да си направим водорода, а след това и инфраструктура”, обясни Лазарова.

Георги Стефанов е категоричен, че от Брюксел са отделили средства за всяка държава, за да стане това реалност. / nova.bg /

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK