Прокуратурата разследва опит за пренасяне на антични предмети през границата на страната

Снимки: Апелативна прокуратура - София

Предстои извършване на комплексна археологическа оценъчна експертиза

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин, се води разследване на престъпление, извършено на ГКПП „Дунав мост 2“ Видин – Калафат (по чл. 278а, ал. 4, вр. ал. 3 от НК).

Около 01 ч. през нощта на 23.06.2020 г., в района на граничния пункт, пристигнал товарен автомобил – влекач м. „Волво“ с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания.

По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени. Моторното превозно средство е било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в нишите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са били открити пет пакета с предмети, наподобяващи антични.

При условията на неотложност е започнало досъдебно производство по случая с действие по разследване - оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. От надлежно съставения протокол е видно, че сред тях има каменна статуетка, метални отливки, фигури, предмети-апликации, диск, тип нагръдник, стъклена купа, камъни с различни форми, цвят и размери и др. Предстои извършване на комплексна археологическа оценъчна експертиза на предмета на престъплението.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турският гражданин Л.М. (на 47 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK